Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Furtuna de la București. Primarul Capitalei a depus plângere penală împotriva celor care au răspândit mesaje de alarmare

Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a depus la Parchetul de pe Lângă Curtea de Apel București o plângere penală împotriva acelor persoane care au răs

de Redactia Observator

la 28.09.2017 , 10:43

Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a depus la Parchetul de pe Lângă Curtea de Apel București o plângere penală împotriva acelor persoane care au răspândit informații false în ziua de 20 septembrie, când, previziunile Agenției Nationale de Meteorologie anunțau cod galben de furtuni cu pericol de transformare în portocaliu, la București.

Primăria București susține că, în data de 20 septembrie, prin diverse căi de comunicare, (sms, whatsapp, retele de socializare), s-au vehiculat informații false, conform cărora fenomenele meteorologice ar fi mult mai grave decat s-a anunțat oficial, informații care au generat panică în rândul bucureștenilor.

Mai mulţi locuitori din Bucureşti au primit un mesaj de alarmare despre furtună, care pare a fi spam, de la un număr necunoscut.

Articolul continuă după reclamă

"Bună!  Am un client care lucrează direct cu Firea în PMB și m-a avertizat acum că nu se dorește creare de panica dar situația ciclonului e mult mai grava decât s-a anunțat oficial. Maxim la ora 17.00 să fim adăpostiți şi mașinile parcate corespunzător sa nu fie expuse la căderi de copaci sau acoperișuri.  Anunță și tu pe cine poți. E neoficial", se arata în mesajul răspândit pe WhatsApp.

"Vă solicit să dispuneți cercetări in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunii de Comunicare de informații false, infracțiune prevazută și sancționată de dispozițiile art. 404 Cod Penal.

Astfel, având în vedere Informarea meteorologică pentru perioada 19 septembrie ora 17-21 septembrie ora 23.00, emisă de ANM precum și Nota transmisă de Instituția Prefectului Municipiului București nr. 18378/P/19.09.2017 (anexa 1), am dispus, în calitate de primar general, convocarea unui comandament pentru stabilirea măsurilor de protejare a populației.

Subliniez că am respectat solicitările transmise de Instituția Prefectului Municipiului București, respectiv "luarea măsurilor specifice ce se impun pentru prevenirea apariției unor factori de risc ce pot afecta starea de normalitate a vieții social economice a Capitalei, precum și pentru monitorizarea cu toată atenția a evoluției fenomenelor meteorologice periculoase, pentru a putea interveni în timp util la apariția unor situații de urgență", se arată în documentul transmis Parchetului .

Primarul General subliniaza că, prin masurile dispuse s-a dorit informarea promptă și corecta a populației despre situatia prezentata de catre specialistii in meteorologie si comunicarea masurilor necesare:

"Concret, am solicitat tuturor instituțiilor subordonate ale PMB să ia măsuri în consecință pentru protejarea vieții și bunurilor cetățenilor" .

Primarul Capitalei a mai explicat: "Cu toate acestea, in spatiul public au circulat mai multe mesaje cu continut alarmant pentru locuitorii municipiului Bucuresti. Aceste mesaje făceau trimitere la o situatie mult mai grava decat cea prezentata de catre autoritati ( … )

De asemenea, pe rețelele de socializare au fost publicate mesaje prin care populația era sfătuită să își facă provizii de produse de primă necesitate - pâine, lapte, apă, etc, precum și informații false potrivit cărora Primarul General a decis închiderea unor mall-uri. Aceste mesaje sugerau și faptul că situația era mult mai gravă decât cea comunicată de Primarul General și au contribuit la generarea unei stări de panică în rândul cetățenilor.

Consider ca in speta sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii de comunicare de informatii false prevazuta de art 404 Cod Penal, potrivit carora „comunicarea sau raspandirea, prin orice mijloace, de stiri, date sau informatii false ori de documente falsificate, cunoscand caracterul fals al acestora, daca prin aceasta se pune in pericol securitatea nationala, se pedepseste cu inchisoare de la unu la cinci ani."

Obiectul juridic al infracțiunii citate consta în relațiile sociale referitoare la protecția de care trebuie să se bucure siguranța statului.

Elementul material care intra în componența laturii obiective constă în comunicarea sau răspandirea de știri, informatii sau date false.

Consider întrunite aceste elemente deoarece prin răspandirea informațiilor citate, false, a fost afectată securitatea națională. Aceste activități au condus la subminarea încrederii în instituțiile statului, crearea de confuzie și panică. Acest lucru poate conduce la diminuarea încrederii populației în capacitatea de acțiune a instituțiilor statului.

Consider ca efectele sunt foarte grave raportat la îndeplinirea viitoare a atribuțiilor primarului general în acest domeniu în special prin scăderea autorității acestei institutii a statului.

Avand în vedere cele menționate, vă solicităm să demarati cercetări în cauza în vederea constatării săvârșirii infracțiunii de comunicare de informații false, identificarea persoanelor care se fac vinovate și sanctionarea acestora potrivi legii penale".

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Limitaţi accesul copiilor la reţelele sociale?
Observator » Ştiri sociale » Furtuna de la București. Primarul Capitalei a depus plângere penală împotriva celor care au răspândit mesaje de alarmare