Antena Meniu Search
x

Furtunile şi grindina au lovit violent în ultimele 24 de ore şi au pus culturile în pericol

A plouat torenţial, cu piatră, în mai multe zone din ţară, după ce România a traversat cea mai secetoasă primăvară din istorie.

Vezi și

A plouat torenţial, cu piatră, în mai multe zone din ţară, după ce România a traversat cea mai secetoasă primăvară din istorie. Agricultorii au ripostat cu aproape 100 de rachete, în încercarea de a-şi salva recoltele. Dar mulţi se declară depăşiţi, pentru că meteorologii au anunţat în continuare zile cu vijelii puternice, care pot pune culturile la pământ.

În câteva minute, grindina care a căzut la Şomcuta Mare, în Maramureş, a acoperit curţile într-un strat alb de gheaţă.

Piatra a lovit în ultimele 24 de ore şi la Găeşti, în Dâmboviţa. Iar ploaia torenţială a inundat intersecţiile din Piteşti. De la 25 de grade, temperatura a scăzut brusc la 12.  Oficial, în România a început sezonul furtunilor de vară. 

Elena Mateescu - director ANM: "Ne aşteptăm ca până la jumătatea lunii mai să avem, o vreme mai caldă dar în general instabilă. Local, cantităţile de precipitaţii depăşesc 15- 20 litri pe metrul pătrat." 

Ploile erau aşteptate de agricultorii din toată ţara, după o primăvară extrem de secetoasă. Dar grindina le-a ameninţat şi mai tare culturile. Ca să salveze recoltele, autorităţile au investit, doar anul trecut, peste 20 de milioane de euro în sistemele antigrindină. 

Aproape 100 de rachete s-au tras deja zilele trecute, cele mai multe în Iaşi, Prahova şi Vrancea. Însă sistemul ar trebui să acopere o zonă mult mai mare. 

Anul trecut, în aceeaşi perioadă, sute de hectare au fost distruse. Pericolul nu a trecut încă. 

Temperaturile vor rămâne mai ridicate decât normalul acestei perioade, între 25 şi 29 de grade în toată ţara, dar, deşi soarele va arde cu putere în timpul zilei, după amiezile vor fi marcate de vijelii scurte şi ploi rapide de vară.

În această noapte, fenomenele apar în Oltenia şi Banat, iar mâine vremea se va schimba brusc şi în centrul şi estul ţării. Miercuri, furtunile ajung şi în partea de sud şi sud est a teritoriului. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri sociale » Furtunile şi grindina au lovit violent în ultimele 24 de ore şi au pus culturile în pericol