Gândacii care blochează construcția autostrăzii Sibiu - Piteşti, mutați cu ajutorul feromonilor
Un parfum pe bază de feromoni este metoda prin care autorităţile vor să îndepărteze gândacii care ţin în loc construcţia autostrăzii Sibiu - Piteşti. Pentru că insectele protejate de lege nu pot fi atinse fără ca România să piardă finanţarea europeană, autorităţile vor folosi substanţe chimice.
Un parfum pe bază de feromoni este metoda prin care autorităţile vor să îndepărteze gândacii care ţin în loc construcţia autostrăzii Sibiu - Piteşti. Pentru că insectele protejate de lege nu pot fi atinse fără ca România să piardă finanţarea europeană, autorităţile vor folosi substanţe chimice pentru a păcăli gândacii croitor că au şanse de a se împerechea în afara şantierului. Metoda, pe care ministrul Fondurilor Europene vrea să o promoveze şi la Bruxelles, e demontată însă de specialişti. Feromonii vor păcăli doar masculii, nu şi femelele.
După ani de amânări şi nenumărate promisiuni, autorităţile au găsit soluţia pentru a scăpa şi de ultimul obstacol de pe autostrada Sibiu - Piteşti: gândacul croitor.
"Gândacii sunt mutați cu ajutorul feromonilor și le asiguri protecția. Este forma cea mai simplă pentru astfel de situații", spune Marcel Boloş, ministrul Fondurilor Europene.
Practic, autorităţile vor păcăli gândacii croitor că o pereche este gata de împerechere. Astfel, de bună voie şi nesilite de nimeni, insectele vor părăsi zona şi vor permite începerea lucrărilor.
- Doi hoţi au furat 150 de metri de cablu îngropat în pământ de pe A7. Un întreg tronson a rămas fără sistem...
- Contractul pentru autostrada de 6 de miliarde de lei a fost semnat. O firmă românească o va construi în 5 ani
- Moarte cumplită pentru un bărbat, pe autostrada Bucureşti-Ploieşti. A fost lovit de două maşini când...
- Când ar putea fi daţi spre circulaţie ultimii km ai Autostrăzii A0 Sud. Termenul limită anunţat de constructor
- Autostrada A0-Sud, o nouă amânare. Tronsonul de 18 km din Centura Capitalei trebuia să fie gata anul trecut
Dar cum s-a ajuns aici? Simplu! Pentru a obţine bani europeni pentru autostradă, autorităţile române trebuie să demonstreze că pot face lucrările fără a periclita speciile protejate. Însă, metoda cu feromoni este mai complicată decât cred oficilii de la Bucureşti.
Specialiştii spun că există şi substanţe care pot atrage o specie întreagă de insecte. Dar mai e o problemă: nu s-a inventat încă una special pentru gândacul croitor.
În timp ce autostrada Sibiu - Piteşti bate pasul pe loc, Valea Oltului rămâne cea mai periculoasă şi cea mai aglomerată şosea din ţara noastră. Aproape că nu trece o zi fără ca pe drumul care leagă Sibiul de Râmnicu Vâlcea să nu se producă cel puţin un accident.
Vestea că trebuie alungaţi gândacii cu feromoni i-a consternat pe localnici.
Biologii nu cred că şoseaua de mare viteză e un pericol pentru gândaci.
Nu este prima dată când speciile protejate ţin în loc construcţia drumurilor de mare viteză. Alte şosele au fost blocate de urşi şi de lilieci.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰