Antena Meniu Search
x

Gardul virtual, o metodă inedită de salvare a urșilor din Braşov

Zeci de urşi sunt loviţi de maşini, în fiecare an, pe Drumul Naţional 1, în judeţul Braşov. Însă numărul de accidente ar putea scădea datorită invenţiei unui austriac.

de Redactia Observator

la 22.07.2020, 11:18

Vezi și
  • Senzorii sunt montaţi pe nişte stâlpişori, pe marginea şoselei.
  • Sistemul este deja folosit în alte ţări.

Este vorba de un gard virtual. De fapt o serie de senzori ataşaţi unor semnalizatoare care le arată urşilor când e periculos să traverseze şi când nu. 

Gardul virtual, întins pe o lungime de 2 kilometri, a fost instalat pe DN1, în Braşov. Autorităţile speră ca invenţia să salveze atât vieţile şoferilor, cât şi vieţile animalelor sălbatice care sunt frecvent lovite de maşini în această zonă.

Mihai Fedorca, cercetător: În anii trecuți au avut peste 30 de cazuri de accidente în care au fost implicați în special urși este un pericol pentru atât pentru șoferi cât și pentru animalele sălbatice.

Senzorii sunt montaţi pe nişte stâlpişori, pe marginea şoselei, şi se activează la contactul cu farurile maşinilor. Pentru a atrage atenţia animalelor, dispozitivele fac zgomot şi se aprind în momentul în care o maşină se apropie de ele.

Andreas Schalk, inventatorul sistemului: Senzorii vor detecta maşina care se apropie şi aparatul va emite semnale luminoase şi sonore. Nu sunt semnale foarte puternice, pentru că nu dorim să speriem animalele, ci să le învăţăm.

Sistemul este deja folosit de mulţi ani în alte ţări precum Austria, Canada sau Australia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Gardul virtual, o metodă inedită de salvare a urșilor din Braşov