Antena Meniu Search
x

Observator Special: Gelozia, o boala fara leac ce face victime colaterale

Sindromul Othello, o maladie pentru care nu a gasit nimeni, vreodata, un leac! Sindromul Othello se face simtit cand nici nu te astepti si are cele mai variate forme de manifestare. De la cele mai inofensive, la cele mai brutale. Cercetatorii care au studiat acest sindrom, spun ca bolnavii de Othello au aceleasi manifestari cu cei care sufera de alcoolism, schizofrenie si chiar Parkinson.

Vezi și

Gelozia ar trebui trecuta la capitolul "boli incurabile". Si, nu de putine ori, a stat la baza unor despartiri cu tunete si fulgere. In forma sa avansata, gelozia poate produce tragedii.

Unul dintre cazurile recente a fost tragedia de la Perla. Pe 5 martie 2012, Gheorghe Vladan, un agent de politie cu mari probleme comportamentale, a intrat in coaforul in care lucra sotia sa, a scos pistolul si a tras. Nu a ucis-o doar pe ea. A lichidat-o si pe colega si prietena acesteia. Apoi a inceput sa traga la intamplare, in angajati, dar si in clientii coaforului. A reusit sa raneasca sase oameni.

Individul nu s-a gandit nicio clipa ca, din cauza crizei sale de gelozie, un copil de cinci ani a ramas orfan. Interesant este ca, in unele cazuri, gelozia rabufneste cand nici nu te astepti.

Dar parca cea mai cumplita crima pasionala este cea petrecuta la Resita, unde un barbat si-a omorat sotia, dupa care i-a dat foc. Si din nou, vorbim despre un om care nu avea porniri violente sau, cel putin, nu i le-a sesizat nimeni.

Dar ce ne facem cu gelosii care apeleaza la tehnologia de varf pentru a verifica daca partenerul ii inseala? Acestia plaseaza camere video unde nici nu te astepti, plus sisteme de ascultare in telefon. Gelosul hi-tech supravegheaza cu atentie si activitatea online a celui pe care il suspecteaza si nu are nicio retinere sa sparga parolele de mail, messenger sau Facebook, desi acest lucru este ilegal. Cei mai putin priceputi apeleaza la metoda clasica: angajarea unui detectiv.

Gelozia nu iarta nici vedetele.

 “N-am fost geloasa in sensul rau. M-au deranjat, de exemplu, mai multe lucruri cand iubitii mei tineau legatura cu fostele lor iubite. Da, asta e un lucru care te deranjeaza! Nu e vorba de gelozie, ci e vorba. ca te deranjeaza! Ca iubitul tau tine legatura cu fosta sotie de care s-a despartit acum nustiu cati ani”, spune Adriana Bahmuteanu.

Iar grozaviile sunt din ce in ce mai diverse. Persoana geloasa din cuplu poate chiar sa puna un embargo partenerului, cel mai frecvent exemplu fiind iesirile la distractie. Interdictiile, caci acolo se ajunge, apar atunci cand persoana geloasa nu mai are incredere in partenerul dornic de distractii cu prietenii. Sau prietenele. In particular, psihoterapeutii spun ca gelozia este un tip de comportament, dar putem asocia acest comportament definit ca si competitia cu un rival, real sau imaginar, sau dorinta de exclusivitate asupra partenerului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Observator Special: Gelozia, o boala fara leac ce face victime colaterale