Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ghiozdanele și rucsacurile grele pentru elevi ar putea fi interzise prin lege

Un senator propune ca elevii să care în spate numai rucsacuri care cântăresc maximum 10% din greutatea lor. Altfel, îşi pot distruge coloana. Legea învăţământului poate fi modificată abia din toamnă. Până atunci, mii de copii se luptă cu ghiozdane prea grele.

de Redactia Observator

la 01.06.2018 , 00:48

Un senator propune ca elevii să care în spate numai rucsacuri care cântăresc maximum 10% din greutatea lor. Altfel, îşi pot distruge coloana. Legea învăţământului poate fi modificată abia din toamnă. Până atunci, mii de copii se luptă cu ghiozdane prea grele.

David este abia în clasa pregătitoare, dar simte deja că nu mai poate să susţină greutatea ghiozdanului. Prin urmare, îl ajută bunica. 

Elevul are 23 de kilograme, iar ghiozdanul lui depăşeşte 3 kilograme. Cu mult peste limita recomandată de medici. 

Vezi și

Dorinţa băiatului ca ghiozdanul să fie mai uşor ar putea ajunge lege. Un proiect depus deja în Parlament prevede ca greutatea ghiozdanului să nu depăşească 10% din greutatea copilului. 

Ovidiu Raeţchi - deputat, iniţiatorul proiectului:

Au existat sesizări. Am avut un copil în Bucureşti care ducea la şcoală o greutate de aproape jumătate din greutatea corpului lui.

Marius Uscatu - medic ortoped:

Sigur că sunt afectate şi oasele membrului inferior, oasele bazinului, dar predomină afectarea coloanei vertebrale şi este o afectare ireversibilă.

În ciuda semnalelor de alarmă trase de medici, mulţi elevi încă sunt obligaţi să suporte greutatea educaţiei zilnice.

Un copil de clasa a doua ar fi nevoit să care în spate în fiecare zi un ghiozdan cu o greutate de aproape 1 kilogram şi 200 de grame. În clasa a cincea copiii au un ghiozdan cu o greutate de aproape 3 kilograme, iar un copil de clasa a opta trebuie să poarte în spate ceva mai mult: ghiozdanul cântăreşte aproape 5 kilograme.

Câteva şcoli din Bucureşti şi-au luat deja propriile măsuri pentru protejarea copiilor. 

Cristina Senoş - profesoară, Şcoala Sfinţii Voievozi

Dacă au proiecte îşi pot lua de acasă informaţia de pe internet, materialele sunt în sistem electronic şi la fel au CD şi doar folosesc CD-ul acasă pe tabletă sau pe ce au.

Dacă legea va intra în vigoare de la toamnă, şcolile trebuie să le asigure elevilor dulapuri şi teme electronice. În caz contrar, părinţii pot da în instanţă unitatea de învăţământ.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Credeţi că autoritățile fac suficient pentru a preveni violențele dintre clanurile interlope din Capitală?
Observator » Ştiri sociale » Ghiozdanele și rucsacurile grele pentru elevi ar putea fi interzise prin lege