Antena Meniu Search
x

Gigantul Google, acuzat că ar fura datele utilizatorilor sub 13 ani

Scandalul colectării neautorizate a datelor personale ia amploare! Gigantul Google este acuzat că ar fura datele utilizatorilor minori înregistraţi pe Youtube.

Vezi și

Scandalul colectării neautorizate a datelor personale ia amploare! Gigantul Google este acuzat că ar fura datele utilizatorilor minori înregistraţi pe Youtube. Mai multe grupuri care militează pentru drepturile copilului susţin că Youtube colectează ilegal informaţiile utilizatorilor sub 13 ani, cărora le distribuie apoi reclame fără acordul părinţilor.

La 16 ani, Bibi este unul dintre cei mai influenţi vloggeri adolescenţi din România. Aproape un sfert de milion de fani, cei mai mulţi copii, îi vizionează zilnic aventurile. 

BIBI, vlogger:

Le arat cum ma distrez cu prietenii mei, challenge-uri cat mai naturale. Am de la 13 ani, dar eu ştiu ca sunt copii si mai micuţi.

Astfel de conturi sunt vizate de noul scandal legat de protejarea datelor personale, pe internet. Mai exact, 23 de organizaţii pentru protecţia copilului şi consumatorului din Statele Unite spun că Google, compania care deţine Youtube, ar fi vândut date de localizare şi contacte din conturile mai multor utilizatori minori. Cu aceste informaţii, agenţiile de publicitate şi-ar fi putut selecta mai bine clienţii. 

MIHAI VASILESCU, expert social media:

Atunci când ceva e prea ieftin sau e gratis, e clar ca tu eşti marfa pe care respectivii o cumpără. Nu există nimic moca pe lumea asta, trebuie plătit un pret, iar preţul e ăsta, colectarea de date.

În faţa unor astfel de reclame targetate, copiii sunt extrem de vulnerabili. 

KEREN ROSNER, psiholog:

Un copil este mult mai influentabil, evident, pentru ca el nu are cenzura cognitiva a adultului, el nu stie sa distinga foarte mult intre realitate si poveste.

Reprezentanţii Youtube spun că nu au citit acuzaţiile care li se aduc şi că fac totul pentru a proteja familiile şi copiii. Şi amintesc că Youtube nu este un canal pentru copii, ci doar aplicaţia Youtube Kids. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Gigantul Google, acuzat că ar fura datele utilizatorilor sub 13 ani