România este cel mai mare producător european de GOJI
Românii s-au îndrăgostit de goji, fructul minune al Tibetului. Nu este mai mare decât o cireaşă şi se spune că are proprietăţi uimitoare asupra organismului.
Românii s-au îndrăgostit de goji, fructul minune al Tibetului. Nu este mai mare decât o cireaşă şi se spune că are proprietăţi uimitoare asupra organismului. Goji a ajuns să se cultive mai ceva ca grâul şi porumbul. Aşa că soiul a fost inclus în lista pentru subvenţii de la stat. Şi nu este singurul fruct exotic adus în România. Avem şi kiwi, chiar şi banana nordului.
Cine ar fi crezut că fructele de kiwi se fac la fel de bine şi la noi în ţară. Tot mai mulţi agricultori au renunţat la culturile tradiţionale de măr sau prun, pentru fructe exotice.
Curmalul chinezesc este unul dintre pomii fructiferi cu mare viitor în România, spun specialiştii, în condiţiile în care rezistă foarte bine la clima noastră, are nişte fructe extrem de sănătoase şi de gustoase, şi mai mult, are deja un nume românesc, măslinul de Dobrogea.
Vedeta este banana nordului, un fruct zemos şi plin de vitamine. Însă, cea mai profitabilă afacere este plantaţia de goji. Numit şi fructul tinereţii veşnice, tot mai mulţi români îl cultivă şi-l consumă. Anul trecut, ţara noastră a fost pe locul 1 în Europa la cultura de goji, cu peste 60 de hectare. Pentru acest fruct exotic, agricultorii noştri nu pot, însă, să acceseze fonduri europene. Parlamentarii, şi ei mari amatori de goji, au modificat legea. Ca să intre în vigoare modificarea, legea trebuie să fie votată şi de deputaţi.
Investiţia într-o cultură de goji, pentru un hectar, e de 10 000 de euro. Profitul poate ajunge repede la peste 70.000 de euro pe an. Uşor de întreţinut, fructele sunt, însă, mai greu de cules.
Un hectar de goji poate produce până la 4 tone de fructe pe an, iar preţul unui kilogram variază între 65 şi 100 de lei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰