Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Guvernul ar putea fi dat în judecată de patronatele din turism pentru menținerea restaurantelor închise

Fie ploaie, fie vânt, în vacanţă mâncăm la terasă. Restaurantele rămân închise, spre disperarea patronatelor din turism. Terasele hotelurilor nu sunt suficiente pentru cei peste 500.000 de români care şi-au cumpărat deja vacanţe cu mic dejun sau demipensiune. Situaţia este şi mai dificilă în turismul balnear, unde prelungirea restricţiilor este echivalentă cu falimentul. 

de Redactia Observator

la 10.06.2020 , 23:24

  • Hotelierii reclamă că menținerea restaurantelor închise echivalează cu falimentul.
  • Autoritățile recomandă servirea mesei în sistem room-service.

Patronatele din turism nu înţeleg decizia Guvernului de a ţine restaurantele închise. 

Mohammad Murad președinte FPTR: Am contactat două case de avocatură care sunt foarte bune pe acea temă şi cred că de luni, nu cred, sigur de luni vom acţiona Guvernul în judecată nu pentru că avem acest drept, ci pentru că nu găsim o justificare. Dacă bulgarii, Croaţia, Turcia, Grecia au deschis, întrebarea e de ce România nu? 

Premierul nu pare impresionat. 

Vezi și

Ludovic Orban, premierul României: Că se mai naște câte un năzdrăvan care spune ... Toți cei care au hoteluri, aproape toţi au terase, pot să asigure servirea mesei în terase sau servirea mesei în sistem de room-service. 

Mohammad Murad președinte FPTR: Conform legii, domnule prim-ministru, orice hotel trebuie să aibă un restaurant închis şi să asigure cel puţin 70% locuri în restaurant din cele aflate în hotel. Terasele nu reprezintă decât maximum 30% din total număr de locuri.

Turismul balnear este deja în pragul colapsului. În Călimăneşti – Căciulata, toate hotelurile sunt închise. 

Mihai Buganu administrează un hotel cu peste 20 de camere, spa şi piscină. Dar restricţiile i-au alungat clienţii. 

Mihai Buganu, administrator hotel: Punctele forte ale staţiunii, piscinele cu apă termală, nu funcţionează, deci clienţii nu prea sunt motivaţi să vină. 

Anul trecut, în această perioadă, peste 80% din camere erau ocupate. 

Complexul balnear din staţiune are o capacitate de două mii de locuri. Şi, numai aici, vorbim de pierderi, în ultimele trei luni, de aproape şase milioane de lei. Ultimii turişti s-au cazat în staţiunea Călimăneşti – Căciulata la jumătatea lunii martie. De atunci, totul este pustiu. 

Cu lacătul pe uşă, mii de angajaţi ai hotelurilor au fost trimişi acasă. 

Florinel Constantinescu, primar Călimăneşti: Cei mai mulţi dintre ei sunt în şomaj tehnic. Au început timid să se redeschidă unităţi care au posibilitatea de servire a mesei la terase.

Speranţa celor din turismul balnear este ca activitatea să poată fi reluată măcar de la 1 iulie.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Guvernul ar putea fi dat în judecată de patronatele din turism pentru menținerea restaurantelor închise