Meniu LIVE
Search
x

Hackeri din China în spatele atacurilor cibernetice asupra spitalelor româneşti

Hackeri din China se află în spatele atacurilor din spitalele româneşti. SRI suspectează că atacatorii chinezi au pus stăpânire pe sistemele informatice din mai multe spitale. Bazele de date se află şi acum sechestrate. Hackerii cer răscumpărare, în timp ce pacienţii români sunt disperaţi.

De Redactia Observator la 21.06.2019, 21:53
Vezi și

Hackeri din China se află în spatele atacurilor din spitalele româneşti. SRI suspectează că atacatorii chinezi au pus stăpânire pe sistemele informatice din mai multe spitale. Bazele de date se află şi acum sechestrate. Hackerii cer răscumpărare, în timp ce pacienţii români sunt disperaţi. Mulţi nici astăzi nu au fost consultaţi de medici, iar internările care nu reprezintă urgenţe sunt în continuare amânate. Iar informaţii confidenţiale pot fi expuse public. La Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş există o imensă bază de date despre persoanele infectate cu HIV.

Ora 9.00. Spitalul Victor Babeş. Sistemul informatic e nefuncţional de 48 de ore, iar pacienţii ies nervoşi pe porţile unităţii sanitare.

Astăzi, medicii au reuşit să facă internări şi externări cu ajutorul câtorva calculatoare recuperate. Conducerea spitalului susţine, însă, că hackerii nu au accesat datele personale ale pacienţilor, ci doar le-au blocat. Specialiştii, însă, îi contrazic.

Dan Demeter, analist securitate cibernetică: Scopul lui principal este să cripteze date şi doar atât, dacă atacatorii vor folosi şi alt gen de maleware sau troieni, ei pot avea acces şi la alte date

Mai grav e ca hakerii pot sa si copieze datele, iar la Victor Babeş există inclusiv o bază imensă de date privind persoanele infectate cu HIV. Accesul la astfel de informaţii poate reprezenta o formă ulterioară de şantaj.

Specialiştii SRI anunţă ca au reuşit să identifice sursa atacului, iar aceasta ar proveni din China.

Platforma Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nu a fost afectată, însă este monitorizată atent de specialişti. 

Daniel Osmanovici, purtător de cuvânt CNAS: Există 3 paliere asupra cărora noi acordăm atenţie, baza de date internă, mail şi comunicarea cu terţi. Este evident că orice sistem poate fi atacat

Autorităţile nu au spus când vor putea fi remediate problemele. La Huşi, de exemplu, IT-iştii se chinuie de mai bine de o lună să recupereze datele.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri sociale » Hackeri din China în spatele atacurilor cibernetice asupra spitalelor româneşti