Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Hackerii pot provoca și un atac de cord, nu doar atacuri cibernetice

Hackerii pot provoca şi un atac de cord, nu doar atacuri cibernetice. Stimulatoarele cardiace au devenit ţinta lor.

de Redactia Observator

la 15.11.2017 , 20:37

Hackerii pot provoca şi un atac de cord, nu doar atacuri cibernetice. Stimulatoarele cardiace au devenit ţinta lor. Agenţia americană care controlează dispozitivele medicale avertizează toţi pacienţii care au implantate astfel de aparate să anunţe imediat medicul. În România, ecourile acestor măsuri au ajuns mai greu. Iar pacienţii, speriaţi, au cerut lămuriri.

Acest domn poartă un stimulator cardiac de mai bine de un an. Din fericire, un alt tip de dispozitiv, decât cel asupra căruia autorităţile au suspiciuni. Nu poate să conceapă însă cine ar putea ataca inima unui bolnav.

Alexandru Pop, pacient cu stimulator cardiac: "E revoltător că te poţi folosi de aşa ceva să faci rău, când toată lumea în medicină se străduieşte să facă bine şi dai peste cap strădania unor oameni."

Vezi și

Potrivit agenţiei americane, hackerii ar putea chiar să modifice bătăile inimii pacientului care poartă dispozitivul despre care se spune că ar fi vulnerabil în faţa atacurilor.

Pe acelaşi subiect

Dimitrios Lysitsas medic primar cardiologie intervenţională: "Trebuie să avem în vedere că acesta va fi un impediment în viitor, pentru că foarte multe dispozitive de la foarte multe companii vor avea aceeaşi problemă, aşa că vor trebui să verifice dacă pacienţii sunt în siguranţă."

Firma care comercializează astfel de stimulatoare are autorizaţie de punere pe piaţă în România de aproape doi ani. Timp în care a vândut 3 aparate, însă niciunul cu transmiţător wireless.

Anca Crupariu purtătorul de cuvânt al ANMDM: "Niciun incident cu acest tip de pacemaker, în România, nu a fost raportat la Agenţia Naţională a Medicamentului."

Pentru evitarea atacurilor, companiile producătoare pot crea aplicaţii asemănătoare celor anti-virus. Chiar şi aşa, riscul nu poate fi exclus în totalitate.  

Liviu Arsene, specialist ameninţări informatice: "Niciodată când este vorba de dispozitive care au o componentă software nu pot garanta că nu pot fi controlate de la distanţă, întotdeauna vor exista vulnerabilităţi necunoscute, care pot fi exploatate."

Agenţia Medicamentului recomandă pacienţilor care au dispozitive ce se pot conecta la internet de la distanţă să sesizeze autorităţile în cazul în care observă schimbări bruşte ale stării lor de sănătate. 

In SUA s-a dispus retragerea de pe piata a 400 de mii de stimulatoare cardiace

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi fost vreodată victima unei înşelătorii pe WhatsApp?
Observator » Ştiri sociale » Hackerii pot provoca și un atac de cord, nu doar atacuri cibernetice