Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Hala Matache va fi reconstruită, însă nu pe locul inițial. ONG-iştii acuză interese imobiliare și sunt convinşi că și piața va fi desfiinţată

Hala Matache se întoarce. Va fi reconstruită, însă nu pe locul iniţial. Primarul general spune că nu are loc şi că ar încurca traficul de pe Calea Griviței. Fostul arhitect şef al Capitalei îl contrazice, crede că există soluţii ca hala să rămână lângă piaţă. Între timp, ONG-iştii acuză interese imobiliare în zonă şi sunt convinşi că până la urmă şi piaţa va fi desfiinţată. 

de Andreea Milea

la 13.07.2022 , 23:26

Hala Matache a dat viaţă zonei Griviţa timp de un secol şi jumătate. Un simbol al bucureştilor vechi şi un loc de întâlnire al comercianţilor din toată ţara. 

Ştefan Pătraşcu, fost arhitect şef al Capitalei: Era o hală modernă pentru epoca respectivă. O structura cu stalpi de fontă, otel si sticlă. 

A funcţionat până în martie 2013, când edilii au decis să o demonteze pentru a face loc unui bulevard mai larg în zonă. Mai multe organizaţii neguvernamentale au protestat luni în şir faţă de intenţia municipalităţii de a demola hala. În octombrie 2012, participanţii la un protest au fost săltaţi de jandarmi. Printre ei, şi Nicuşor Dan, pe atunci preşedinte al Asociaţiei "Salvaţi Bucureştiul."

Vezi și

Ştefan Pătraşcu, fost arhitect şef al Capitalei: Nu s-a emis autorizatie de demolare. A fost autorizaţie de demontare cu un aviz al min culturii cu o procedura care trebuia să fie asistată de un expert.

Pe acelaşi subiect

Autorităţile promiteau atunci că hala va fi remontată, cu 6 metri mai aproape de piaţă. Nu s-a întâmplat. După aproape un deceniu, hala e tot bucăţi, aruncate într-un depozit de la marginea Capitalei. Zona din faţa pieţei a devenit parcare. 

O organizaţie neguvermanetală luptă de ani de zile pentru a readuce Hala Matache la locul ei

Silviu Marcu, preşedintele Asociaţiei Hala Matache: Ei au pus ochii pe locul ăla acolo, pe valoarea imobiliară a terenului. Probabil că asta o să facă. În final o să desfiinţeze şi piaţa. 

Municipalitatea admite că hala nu mai poate fi construită în acelaşi loc. 

Andreea Milea, reporter Observator: Vechea hală avea 2.000 de metri pătraţi. Remontarea ei pe locul iniţial, aici lângă piaţa Matache, ar însemna reorganizarea întregii intersecţii pentru că hala ar ocupa jumătate din bulevard. 

Nicuşor Dan, primarul Capitalei: Pe locaţia anterioară, în mijlocul şoselei, şansele sunt zero. Teoretic trebuie sa faci un PUZ care sa îți spună care este locația. Acolo este parcare. 

Emil Ivănescu, preşedinte Ordinul Arhitecţilor Bucureşti: Dacă este reamplasată în apropiere ea nu îşi pierde neapărat din forţă. Altfel, nu ştiu, dacă o relochezi într-o cu totul altă zonă devine cumva o pastişă. 

Fostul arhitect şef al Capitalei crede însă că monumentul istoric poate fi remontat la loc. 

Ştefan Pătraşcu, fost arhitect şef al Capitalei: Are loc prin reconstrucția ei pe un amplasament care e la aproximativ 30 de metri faţă de amplasamentul vechi. Însă ar trebui toată piaţa reorganizată. 

Lucrările de reconstruire a halei ar putea dura 2 ani şi ar costa în jur de cinci milioane de euro

Andreea Milea Like

Am început cu muzica, am continuat cu dansul şi am ales jurnalismul. Ce au în comun? Zilnic găseşti ceva nou. Cât de mult înseamnă un cuvânt, un moment sau 10 secunde înainte de live.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Hala Matache va fi reconstruită, însă nu pe locul inițial. ONG-iştii acuză interese imobiliare și sunt convinşi că și piața va fi desfiinţată