Vremea a făcut prăpăd şi la Otopeni, unde au fost anulate 12 zboruri
Paisprezece curse anulate şi zeci de zboruri întârziate!
Paisprezece curse anulate şi zeci de zboruri întârziate! Vremea a dat peste cap planurile a sute de pasageri care trebuiau să urce în avion pe aeroporturile din ţară. Chiar dacă plugurile de zăpadă au acţionat constant pentru a elibera pistele de zăpadă, operaţiunile de degivrare au dat peste cap orarul zborurilor.
Decolarea de pe aeroportul Henry Coandă se face în condiţii dificile. Aproape toate avioanele pornesc cu întârziere. Unele nu se mai ridică de la sol.
O situaţie care s-a repetat pe tot parcursul dimineţii. La Otopeni, douăsprezece zboruri au fost anulate. Alte două zboruri către şi dinspre Israel au fost anulate la Craiova.
Îndepărtarea gheţii de pe aeronave a necesitat intervenţii de durată. Cât timp muncitorii lucrau, avioanele stăteau în aşteptare.
- Vremea a închis sute de şcoli şi grădiniţe din Bucureşti şi alte 18 judeţe
- Nebunia unui angajat RATB era să provoace o tragedie într-o staţie de metrou
- Bucureşti, sub nămeți de jumătate de metru. Cele mai mari troiene din ultimii 5 ani
- Când pică Paştele în 2026 şi în următorii ani
- 3 aprilie, evenimente importante care au avut loc în această zi de-a lungul timpului
Dacă vă gândiţi că pe o astfel de vreme transportul aerian este mai facil trebuie să luaţi în considerare că s-ar putea să staţi la cozi lungi în aeroport. Avioanele trec printr-o operaţiune amplă de degivrare sau îndepărtare a gheţii. Cel puţin 30 de minute durează acest proces.
Pe fuselajul aeronavei, în special pe aripi şi flapsuri se stropeşte cu presiune foarte mare cu o soluţie de clor şi apă caldă. Este vital să se întâmple aşa, iar în funcţie de temperatura de afară, compoziţia soluţiei poate să fie şi ea diferită. Astfel, gheaţa depusă pe avion este topită şi el poate decola fără probleme.
Dacă nu s-ar respecta această procedură, există riscul ca în aer, pe aripile şi pe flapsurile avionului să se depună un strat gros de gheaţă. Gândiţi-vă că odată cu creşterea altitudinii, temperatura poate să ajungă şi la minus 60 de grade Celsius. Astfel, aeronava se îngreunează şi, practic, devine imposibil de manevrat. Iar în continuare, scenariul poate fi unul tragic.
Situaţia pe aeroportul Herny Coandă s-a îmbunătăţit după-amiază, când ninsoarea a slăbit în intensitate.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰