Ignatul, sursa de inspirație pentru antreprenorii români
Ignatul vine mai devreme în unele zone din ţară. Odată cu lăsarea gerului, în multe gospodării sunt sacrificaţi porcii. Localnicii spun că astfel scapă de o grijă şi au timp să pregătească masa de Crăciun. Obiceiurile bunicilor de la sate au devenit şi sursă de inspiraţie şi pentru antreprenori.
Ignatul vine mai devreme în unele zone din ţară. Odată cu lăsarea gerului, în multe gospodării sunt sacrificaţi porcii. Localnicii spun că astfel scapă de o grijă şi au timp să pregătească masa de Crăciun. Obiceiurile bunicilor de la sate au devenit şi sursă de inspiraţie şi pentru antreprenori.
Suntem la 50 de kilometri de Târgu Mureş. Aici, în satul Orşova, oamenii au început deja să sacrifice porcii pentru Crăciun. Vor să facă în tihnă preparate tradiţionale: cârnaţi, caltaboşi, şuncă, tobă.
Pentru saramura în care va sta carnea, în sat se foloseşte apă minerală direct de la izvor.
Între timp, femeile se ocupă de prepararea cârnaţilor, dar şi de pomana porcului.
În Bihor, obiceiurile bunicilor au fost sursă de inspiraţie pentru antreprenori.
Multe dintre reţete vin din bucătăria maghiară. Sunt folosite condimente din belşug, iar gustul deosebit vine în primul rând din carnea porcilor crescuţi doar cu cereale.
Şi bucătarii din restaurante vorbesc despre un gust diferit, atunci când vine vorba despre preparate cu materie primă din gospodărie.
Un kilogram de caltaboşi bio costă aproximativ 25 de lei, iar cârnaţii afumaţi 40 de lei kilogramul.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰