Antena Meniu Search
x

Imaginile prăpădului după potopul de seara trecută. Peste 500 de gospodării au fost inundate în Harghita (Foto)

Peste 500 de gospodării din județul Harghita au fost inundate după o ploaie torențială de trei ore, seara trecută. Inundații provocate de ploile abundente au fost și în Maramureș, Cluj sau Timiș.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 10.06.2020, 09:13

  • 8 județe au fost afectate de inundații după câteva ore de ploi abundente și vremea rea.
  • Peste 500 de gospodării din Harghita au fost inundate.

În ultimele 24 de ore, pompierii militari au intervenit în 8 județe pentru înlăturarea efectelor negative generate de ploile abundente și vremea rea.

În cursul zilei de ieri și pe timpul nopții, la nivel național au fost emise 68 atenționări și avertizări hidrometeorologice imediate care au vizat intensificări puternice ale vântului, averse, grindină de dimensiuni medii, frecvente descărcări electrice, vijelii, scurgeri importante pe versanți și viituri rapide pe râurile mici.

Cel mai grav afectat a fost județul Harghita, unde s-au înregistrat inundații în 3 localități

În urma manifestării fenomenelor hidrometeorologice periculoase au fost înregistrate efecte de vreme rea în 10 localități din 8 județe (Bistrița-Năsăud, Cluj, Harghita, Maramureș, Mureș, Sălaj, Timiș și Teleorman).

Cu eforturi susținute, pompierii au acționat în sprijinul populației și administrației publice locale pentru evacuarea apei din 210 locuințe, 286 curți, 32 beciuri și 1 stradă. Totodată, din cauza vântului puternic, 2 copaci au căzut pe carosabil și a fost nevoie de intervenția salvatorilor pentru degajarea acestora.

Cel mai grav afectat a fost județul Harghita, unde s-au înregistrat inundații în 3 localități (Căpâlnița, Vlăhița, Luepa). Astfel, pompierii au acționat pentru evacuarea apei din peste 500 de gospodării. Totodată, având în vedere nivelul apei dintr-o curte, 1 persoană din localitatea Căpâlnița a fost evacuată temporar, urmând să se întoarcă în locuință după retragerea apelor.

Pompierii militari au intervenit în 8 județe după ploile abundente

Pe durata manifestării fenomenelor hidrometeorologice periculoase, circulația rutieră a fost afectată temporar pe un drum național (DN16 - MS) și un drum comunal (DC 18 - TR).

Oamenii au fost avertizați prin RO-ALERT

Pentru dispunerea măsurilor de autoprotecție de către cetățeni, în contextul emiterii avertizărilor meteorologice/hidrologice pentru județele Harghita, Maramureș și Sălaj, au fost emise cinci mesaje de avertizare prin sistemul RO-ALERT.

La acest moment, nu sunt în desfășurare intervenții pentru înlăturarea efectelor inundațiilor.

”Pentru prevenirea evenimentelor deosebite generate de vremea rea, recomandăm populaţiei să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apei. De asemenea, în cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, facem apel la cetățeni să nu traverseze râurile prin apă și să nu se apropie de malurile acestora. În situația manifestării vântului puternic, recomandăm populației să rămână în spații închise care le asigură protecția și să evite deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți”, se arată într-un comunicat ISU.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Imaginile prăpădului după potopul de seara trecută. Peste 500 de gospodării au fost inundate în Harghita (Foto)