Antena Meniu Search
x

Ce impact are sportul asupra corpului și ce sport te ține departe de accidentări

Sportul întărește organismul, dezvoltă memoria, capacitatea de concentrare și încrederea în sine, dar te poate scoate și pe tușă, într-un moment de neatenție.

Sportul întărește organismul, dezvoltă memoria, capacitatea de concentrare și încrederea în sine, dar te poate scoate și pe tușă, într-un moment de neatenție.

Printre activitățile sportive care provoacă cel mai frecvent accidentări se numără baschetul, ciclismul, fotbalul și gimnastica.

Potrivit unei analize a cercetătorilor din Statele Unite, în cazul sportivilor de performanță, cele mai multe accidentări se întâmplă în timpul antrenamentelor, pentru simplul motiv că acestea sunt mai dese decât participările la competiții. Accidentările la genunchi, printre care ruptura de ligamente la genunchi, sunt cele mai frecvente, baschetul, tenisul, fotbalul și alergarea find principalele activități care duc la astfel de leziuni.

Nici sportivii amatori nu sunt feriți de accidentări. Bicicliștii, alergătorii, dar și amatorii de golf trebuie să știe că, practicate pe termen lung sau incorect, aceste activități au un impact mai mare asupra corpului decât ar putea părea la prima vedere. Înotul, în schimb, este recomandat celor care vor să se țină departe de accidentări, dar și pacienților cu artrită care au nevoie de un tratament de ameliorare a durerilor.

Alergătorii și bicicliștii, printre cei mai predispuși la accidentări

Chiar și când alergarea înseamnă jogging (alergare ușoară practicată pentru întreținerea sănătății), pot apărea probleme la genunchi, tibie și glezne, dacă alergăm întotdeauna pe asfalt. Cu toate că sporturile de impact cresc densitatea osoasă și previn osteoporoza, pe termen lung efectele nu mai sunt la fel de benefice.

Potrivit medicului ortoped Ion Bogdan Codorean, cei care aleargă pe suprafețe dure, în pantă sau purtând încălțăminte necorespunzătoare sunt predispuși la afecțiuni ale genunchiului și sindrom de solicitare mediană a tibiei, recuperarea făcându-se prin odihnă și tratament. Odată reintrați în formă, alergătorii trebuie să se îndrepte spre pistele de alergare (cu zgură sau tartan), pentru a-și proteja articulațiile.

La fel de atenți trebuie să fie bicicliștii: statisticile plasează ciclismul pe locul al doilea în topul sporturilor care provoacă afecțiuni sau accidentări, tendinita (inflamarea unui tendon) fiind principala problemă cu care se confruntă cei care folosesc des bicicleta. Tendinita se întâlnește frecvent și în cazul altor activități sportive, cum ar fi alergarea pe distanțe lungi (maratonul) sau urcarea și coborârea pantelor abrupte.

Înotul, recomandat la orice vârstă

La polul opus se află înotul, sport care poate fi practicat la orice vârstă. Înotul dezvoltă mobilitatea, ameliorează durerile la șold, genunchi și gleznă, îi ajută pe pacienții cu hipertensiune și care suferă de artrită și este recomandat persoanelor supraponderale.

Sursa foto: Shutterstock.com

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » Ce impact are sportul asupra corpului și ce sport te ține departe de accidentări