Video În starea de alertă nu se pot tăia gazele şi nici curentul. Legea a devenit scut pentru rău platnici
În timp ce oamenii de rând îşi plătesc facturile la zi, legea a devenit paravan pentru firmele rău platnice. Furnizorii se plâng că au înregistrat deja pierderi de zeci de milioane de euro, pe care însă le vom deconta tot noi.
- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1
Zăpăciţi de trecerea la piaţa concurenţială a energiei şi de bâlbâielile autorităţilor pe acest segment, consumatorii resimt din plin scumpirea curentului. Sunt facturi mai mari şi cu 18 procente faţă de cele de anul trecut.
Localnic: Ştiţi cum suntem noi, pensionarii, mai întâi plătim facturile şi pe urmă mai vedem.
Din cei aproape 6 milioane de consumatori casnici sunt doar câţiva care au rămas în urmă cu plata facturilor. O spun furnizorii, care acum acuză că din cauza stării de alertă înregistrează pierderi de zeci de milioane de euro. Mii de firme nu şi-au mai plătit facturile şi nici nu pot fi deconectate de la reţea.
Carla Parnică - manager marketing: 25% dintre aceştia nu îşi onorează plata facturilor de utilităţi. Sunt şi firme cunoscute. Vorbim de facturi mari de sute de mii de lei sau chiar milioane. Clienţi industriali, care au activităţi majore, sunt nişte giganţi şi refuză plata utilităţilor.
Înainte de pandemie, o întârziere de cinci zile la plata facturii echivala cu deconectarea. Acum sunt zeci de mii de firme pe lista neagră, cu întârzieri de până la 8 luni.
Niculae Havrileţ - secretar de stat ministrul Energiei: Acolo sunt nişte abuzuri şi sigur modificarea unor paragrafe din lege trebuie luată în considerare. Acolo unde consumul de energie electrică nu e vital sau strategic, ar putea fi luată în calcul o decuplare.
Textul ordonanţei rămâne neschimbat
Potrivit ordonanţei de urgenţă 70, furnizorii de energie electrică şi gaze naturale sunt obligaţi să asigure aceste servicii, iar în cazul în care se impune deconectarea, aceasta va trebui amânată până la finalul stării de alertă. Ţara noastră se află în stare de alertă încă din luna Mai a anului trecut.
Cristian Ene - avocat: Imediat după încetarea stării de alertă, furnizorii vor trece la executări silite ale bunurilor mobile şi imobile ale beneficiarilor care nu şi-au plătit aceste utilităţi.
O luptă surdă pe care furnizorii sunt obligaţi s-o poarte ca să îşi recupereze banii pentru energia livrată. Problemele sunt însă mult mult mai mari. Mulţi dintre datornici au intrat în insolvenţă, iar datoriile nu vor fi recuperate. Mai rău e că la filnal, dacă situaţia continuă, pierderile s-ar putea regasi in facturile oamenilor.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰