Incendiile din Ilfov sufocă Bucureștiul: "Nu se putea respira, nu puteai ţine ochii deschişi, tuşeam încontinuu"
Norul de fum cauzat de incendiul de vegetaţie de la fosta fermă de porci din Ilfov s-a întins pe zeci de kilometri. Mirosul înţepător a ajuns până în centrul Capitalei. Dar cel mai rău este pentru bucureştenii care s-au mutat în comunele din nord. Unii şi-au făcut bagajele şi au plecat la hotel. Sunt incendii cu repetiţie în astfel de zone sufocate de gunoi. O echipă Observator a făcut harta celor mai periculoase locuri.
- Mai mulți localnici au plecat din locuințe, din cauza fumului
- Autoritățile române riscă să piardă sume importante de la UE
Este a doua oară în ultimele patru luni când zonele rezidenţiale din nordul Capitalei sunt înecate în fum. share mac, poza aer in corbeanca Aseară, în Corbeanca, aplicaţiile de monitorizare a aerului arătau un nivel de poluare peste limite. Sufocaţi în propriile case, unii şi-au făcut bagajele şi au plecat la hotel.
Valeria, localnică din Corbeanca: A trebuit în toiul nopţii să iau copilul în scoică, având fetiţă de opt luni, mititică, şi să o acoperim cu pătură, să plecăm la hotel pentru că în casă nu se putea sta. Nu se putea respira, nu puteai ţine ochii deschişi, tuşeam încontinuu. Alaltăieri seară, acelaşi miros de cauciuc ars, plastice, dejecţii şi probabil cadavre.
Firma care administrează terenul fostei ferme de porci din Periş a fost amendată cu 115.000 de lei. Din nou. Aceeaşi amendă a primit-o şi în aprilie, dar nu a plătit-o.
Anghel Albu, primar Periş: Sunt piromani din ăstia care dau foc la vegetaţie.
Reporter: Dumneavoastră nu puteţi face nimic pe zona aia?
Anghel Albu, primar Periş: Ce pot să fac eu acolo ca administraţie publică, să pun paznic pe zonă privată?
Vântul a purtat fumul până în centrul Bucureştiului. Mirosul înecăcios s-a simţit inclusiv la Guvern, adică la 30 de kilometri distanţă de locul incendiului. Chiar şi aşa, cei de la Garda de Mediu susţin în continuare că oamenii nu sunt în pericol.
Eugen Cosma, Agenţia pentru Protecţia Mediului: El se simte aşa, dar la nivel de substanţe pe care le monitorizăm noi, nu apar depăşiri.
În ultimii ani, zone întregi din judeţul Ilfov s-au transformat în gropi de gunoi. Mai ales după ce au explodat construcţiile la periferia Capitalei.
Corbeanca, la câteva sute de metri de câteva construcţii noi din zona asta. Bucăţi de plastic, cabluri, saci plini cu materiale de construcţii aruncaţi în mijlocul pădurii. Şi se lucrează în continuare acolo.
Iar munţii de gunoaie au devenit focare. La sfârşitul săptămânii trecute au fost şapte incendii în jurul Bucureştiului. Cel mai grav, în Chitila.
Suntem la aproape 2-3 kilometri de Chitila, o localitate unde nu mai există groapă de gunoi. În schimb, gropi de gunoi improvizate au apărut pe marginea şoselei şi pe tot ceea ce înseamnă câmpurile aflate în imediata vecinătate. Plastic, gunoaie aruncate de luni buni de zile fără ca autorităţile să ia vreo măsură în momentul de faţă.
Poluarea nu ne costă doar sănătatea.
Episoadele repetate de poluare excesivă au adus România în procedura de infringement a Comnisiei Europene. Ce înseamnă acest lucru? Faptul că riscăm să pierdem sume importante. Amenzi cuprinse 100 şi 400 de mii de euro la finalul anului, în cazul în care ţara noastră nu reuşeşte să rezolve problema poluării.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰