Antena Meniu Search
x

Video Indicele infectării, modificat după relaxare. Autorităţile pun sub semnul întrebării cifrele oficiale privind infectarea

Se schimbă modul în care se introduc sau se elimină restricţiile cauzate de coronavirus, după contrele între prefectul Capitalei şi ministrul Vlad Voiculescu. Raportarea strictă doar la numărul cazurilor de infectare nu este suficientă şi trebuie luaţi în calcul mai mulţi factori.

de Redactia Observator

la 26.01.2021, 21:02

Vezi și
  • Autorităţile lucrează la un nou algoritm care să se ia în calcul, atunci când vine vorba de indicele în funcţie de care începe relaxarea.

Contează numărul internărilor, a cazurilor de la Terapie Intensivă dar mai e şi o altă problemă. Tot mai multe persoane folosesc acasă teste rapide şi nu mai anunţă autorităţile că sunt infectaţi.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Este mesajul scris de un tânăr pe un grup de Facebook al celor care au avut coronavirus. 

Mulți români apelează la testele antigen rapide

Nu este singurul care procedează aşa. Tot mai multe persoane fie fac doar teste antigen rapide şi, în cel mai bun caz, rămân în izolare, fie doar un singur membru al familiei îşi face testul PCR, iar ceilalţi infectaţi nu mai anunţă Direcţia de Sănătate Publică. 

Aşa s-a ajuns în situația în care inclusiv autorităţile pun sub semnul întrebării cifrele oficiale.

Călin Alexandru, doctor DSU: ”In pofida unei incidențe în scădere, noi avem o foarte ușoară scădere a numărului de cazuri internate în spitale și a numărului de cazuri de ATI. Reprezinta totuși un argument/indicator mult mai important, din punct de vedere medical, al efectului pandemiei la nivelul populatiei din Romania”.

Autorităţile lucrează acum la un algoritm care să se ia în calcul atunci când vine vorba de indicele în funcţie de care începe relaxarea. 

Măsura vine însă doar după ce ridicarea restricţiilor în Bucureşti a stârnit contradicţii între ministrul Sănătăţii şi Prefectul Capitalei. Acesta din urmă a fost obligat de legea în vigoare să deschidă parţial restaurantele, teatrele şi cinematografele din momentul în care au fost mai puţin de 3 infectări la o mie de locuitori.

Mariana Stancu, purtător de cuvânt Prefectura București: ”Dacă realitatea socială, realitatea epidemică, realitatea medicală se schimbă, subsecvent autorităţile care au autoritate pot să vină evident cu propunere de modificare legislativă. Dar până la momentul acesta, având în vedere că există o obligaţie clară pentru comitet de întrunire şi de constatare, s-a aplicat adliteram”.

Patronii din HORECA se tem să nu rămâne cu pagube, în cazul unor noi restricții

Patronii restaurantelor şi cafenelelor, direct afectaţi de bâlbâielile şi deciziile întârziate ale autorităţilor, vor acum să ştie dacă măsura este una care va dura câteva zile sau e de durată.

Radu Tănase, consultant Horeca: ”În industria ospitalităţii lucrăm cu materii prime perisabile şi extrem de perisabile. Ca atare dacă astăzi într-un 2.50 suntem deschişi şi în 3-4 zile când trece peste 3 suntem închişi, ce se va întâmpla atunci cu materiile prime?”

În cazul celor mai mari cinematografe din ţară, situaţia este clară. O să rămână închise. Şi asta pentru că şi în acest domeniu e nevoie de o predictibilitate mai mare înainte ca sute de angajaţi să fie readuşi la muncă şi să se investească în producţii noi de film.

Ioana Ionescu, reprezentant rețea cinematografe: ”Avem nevoie de certitudine. Că lucrurile reintră pe făgaş normal pentru a nu fi forţaţi să avem o deschidere rapidă urmată de o închidere la fel de rapidă”.

Ministerul Sănătăţii nu a spus exact când şi care o să fie noua bază de calcul şi nici dacă va putea lua măsuri în ceea ce-i priveşte pe cei care se testează singuri acasă şi nu sunt luaţi în evidenţe.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Indicele infectării, modificat după relaxare. Autorităţile pun sub semnul întrebării cifrele oficiale privind infectarea