Video

Indicele infectării, modificat după relaxare. Autorităţile pun sub semnul întrebării cifrele oficiale privind infectarea

De Redactia Observator.
Publicat: 26.01.2021, 21:02.
Actualizat: 26.01.2021, 21:02

Se schimbă modul în care se introduc sau se elimină restricţiile cauzate de coronavirus, după contrele între prefectul Capitalei şi ministrul Vlad Voiculescu. Raportarea strictă doar la numărul cazurilor de infectare nu este suficientă şi trebuie luaţi în calcul mai mulţi factori.

Contează numărul internărilor, a cazurilor de la Terapie Intensivă dar mai e şi o altă problemă. Tot mai multe persoane folosesc acasă teste rapide şi nu mai anunţă autorităţile că sunt infectaţi.

"Acum 8 zile mi-am făcut un test antigen rapid care a ieşit pozitiv. Am avut simptome. Încă nu am gust şi miros. De ieri mă simt foarte bine şi astăzi am decis să mai fac un test, care a ieşit negativ"

Este mesajul scris de un tânăr pe un grup de Facebook al celor care au avut coronavirus.

Mulți români apelează la testele antigen rapide

Nu este singurul care procedează aşa. Tot mai multe persoane fie fac doar teste antigen rapide şi, în cel mai bun caz, rămân în izolare, fie doar un singur membru al familiei îşi face testul PCR, iar ceilalţi infectaţi nu mai anunţă Direcţia de Sănătate Publică.

Aşa s-a ajuns în situația în care inclusiv autorităţile pun sub semnul întrebării cifrele oficiale.

Călin Alexandru, doctor DSU: ”In pofida unei incidențe în scădere, noi avem o foarte ușoară scădere a numărului de cazuri internate în spitale și a numărului de cazuri de ATI. Reprezinta totuși un argument/indicator mult mai important, din punct de vedere medical, al efectului pandemiei la nivelul populatiei din Romania”.

Autorităţile lucrează acum la un algoritm care să se ia în calcul atunci când vine vorba de indicele în funcţie de care începe relaxarea.

Măsura vine însă doar după ce ridicarea restricţiilor în Bucureşti a stârnit contradicţii între ministrul Sănătăţii şi Prefectul Capitalei. Acesta din urmă a fost obligat de legea în vigoare să deschidă parţial restaurantele, teatrele şi cinematografele din momentul în care au fost mai puţin de 3 infectări la o mie de locuitori.

Mariana Stancu, purtător de cuvânt Prefectura București: ”Dacă realitatea socială, realitatea epidemică, realitatea medicală se schimbă, subsecvent autorităţile care au autoritate pot să vină evident cu propunere de modificare legislativă. Dar până la momentul acesta, având în vedere că există o obligaţie clară pentru comitet de întrunire şi de constatare, s-a aplicat adliteram”.

Patronii din HORECA se tem să nu rămâne cu pagube, în cazul unor noi restricții

Patronii restaurantelor şi cafenelelor, direct afectaţi de bâlbâielile şi deciziile întârziate ale autorităţilor, vor acum să ştie dacă măsura este una care va dura câteva zile sau e de durată.

Radu Tănase, consultant Horeca: ”În industria ospitalităţii lucrăm cu materii prime perisabile şi extrem de perisabile. Ca atare dacă astăzi într-un 2.50 suntem deschişi şi în 3-4 zile când trece peste 3 suntem închişi, ce se va întâmpla atunci cu materiile prime?”

În cazul celor mai mari cinematografe din ţară, situaţia este clară. O să rămână închise. Şi asta pentru că şi în acest domeniu e nevoie de o predictibilitate mai mare înainte ca sute de angajaţi să fie readuşi la muncă şi să se investească în producţii noi de film.

Ioana Ionescu, reprezentant rețea cinematografe: ”Avem nevoie de certitudine. Că lucrurile reintră pe făgaş normal pentru a nu fi forţaţi să avem o deschidere rapidă urmată de o închidere la fel de rapidă”.

Ministerul Sănătăţii nu a spus exact când şi care o să fie noua bază de calcul şi nici dacă va putea lua măsuri în ceea ce-i priveşte pe cei care se testează singuri acasă şi nu sunt luaţi în evidenţe.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Citește și
Social • ieri la 22:45
Foto
Centrul Vechi ar putea deveni istorie. Zeci de terase s-ar putea închide, după noile decizii luate în Consiliul General
recomandari pe a1.ro
Au doborât recordul pentru cea mai mare familie. Câți copii are familia și cât de mult costă doar mâncarea lor
Social • ieri la 17:29
Foto
Roata panoramică din Constanţa devine istorie

Top știri

Animație: Cum s-a petrecut accidentul în care a murit tânărul polițist Ionuţ Negrilă. Motocicleta s-a rupt în două
1
Eveniment • ieri la 19:11

Nesăbuinţa cu care s-a avântat în trafic l-a costat viaţa pe Ionuț Negrilă, un tânăr poliţist-motociclist. Avea viteză și, foarte posibil, făcea întrecere cu un alt motociclist, tot poliţist. Ambii erau în timpul liber.

PARTENERI
Cu ce probleme se confruntă Adela Popescu, însărcinată în 20 de săptămâni: ”Perioadă dificilă, analize de sânge, ecografii”
spynews.ro
Dezvăluiri incredibile! „Eu știu foarte mulți politicieni care...”
gandul.ro
Dezvăluiri uluitoare: fiul lui Ilie Dumitrescu vindea cocaină amestecată cu Paracetamol și fura la cântar!
prosport.ro
A fost sărac toată viața fără să știe că avea așa ceva în curte. Peste ce a dat un țăran când își săpa liniștit grădina
redactia.ro
Horoscopul zilei de 28 februarie 2021. Peștii trebuie să se preocupe de propria persoană. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
În ciuda speculațiilor, Leticia Calderon devăluie că relația dintre copiii ei și tatăl lor este una foarte strânsă
tvhappy.ro
O mai știi pe Nadine? Ce viață chinuită a avut. Uite ce a ajuns să facă ACUM
libertatea.ro
Fiica lui Andrei Vochin despre relația cu Ilie Dumitrescu: „A fost o greșeală față de tatăl meu. L-a deranjat”
GSP
Acuzat de minciună de George Simion, Gigi Becali a reacţionat dur: "E prea mic!" Dezvăluiri incredibile: "I-am dat şi soţiei lui un birou, că ea e nu ştiu ce pictoriţă!"
as.ro
ULTIMELE ȘTIRI
CITEȘTE PE A1.ro
Relația care a nedumerit Internetul. Cum reușesc 3 tineri ”foarte îndrăgostiți” să formeze un ”cuplu” cu 2 femei și un bărbat
A1.RO
Creatura ciudată găsită de un pescar a pus pe jar internetul. Ce este vietatea din imagine și de ce vor toți să o cumpere
A1.RO

TV

Te cunosc de undeva, azi, ora 20:00 pe Antena 1: Emoţii la cote înalte
TV • la 08:21
Video

Te cunosc de undeva, azi, ora 20:00 pe Antena 1: Emoţii la cote înalte

Emoţii la cote înalte în cea mai nouă gală Te cunosc de undeva!, difuzată sâmbăta aceasta, de la 20:00, la Antena 1. Sub...