Industria HORECA cere ajutor. Patronii încearcă să îşi salveze afacerile, grav afectate de pandemie
Vorbim despre Horeca şi încercările patronilor de a-şi salva afacerile, grav afectate de pandemie. În lupta cu evitarea falimentului, oamenii primesc o gură de aer: s-a dat startul la înscrierile pentru ajutoarele de stat nerambursabile.
- Rezervările au început să se anuleze pe banda rulantă.
- Restauranele şi terasele s-au închis.
Cum totul funcţionează pe principiul primul venit primul servit, șansele de a beneficia de aceste granturi sunt mici. Totuşi patronii spun că este nevoie de astfel de măsuri pentru a salva domeniul aflat pe marginea prăpastiei.
Agenţii de turism, hotelieri, patroni de terase sau restaurnate- cu toţii au avut de suferit din cauza pandemiei. Rezervările au început să se anuleze pe banda rulantă, iar restauranele şi terasele s-au închis.
Aşa că toţi cei afectaţi au cerut luarea unor măsuri pentru ca afacerile lor să nu se ducă pe apa sâmbetei. Chiar şi aşa multe afaceri nu au mai putut acoperi pierderile şi au tras obloanele.
Corina Martin, proprietar agentie de turism: Starile de urgenta, de alertă introduse succesiv de către Guvern ne au afectat sever, aşa cum a fost afectaă întreaga industrie Horeca. Aşa cum am reuşit să introducem pt restaurante, de exemplu, şi terase unele măsuri de ajutor specifice, nu am reuşit în egală măsură pt agenţiile de turism.
Elena Oprea, manager hotel: S-a prelungit perioada de rezervare pentru early booking, pentru inscrieri timpurii. Bineinteles am avut foarte multe solicitari din partea agenţiilor de a putea reprograma sau de a putea anula anumite sejururi si ne am adaptat. A fost o perioadă în starea de urgenta când oamenii nu stiau şi au anulat fără motive întemeiate.
Ca sa evite falimentul Asociaţia Naţională a Agenţiilor din turism vrea acum măsuri concrete de sprijinire a domeniului HORECA. Iar primul pas pare să fi fost făcut o dată cu deschidere sesiunii de înscrieri pentru împrumuturi din fonduri nerambursabile. În primele zece minute de la lansarea aplicaţiei 7.000 de firme se înscriseseră deja. Valoarea totată a granturilor este de 150.000 de euro.
Corina Martin, proprietar agentie de turism: S-a deschis aplicaţia pentru granturile pentru capital de lucru şi multe dintre agenţii au aplicat. După cum ştim principiul e primul venit, o lupta incredibila pe un clic la secunda. O cursa sub presiune.
Cristian Barhalescu: Granturile care se acorda să fie fie specific ptr turism acordate facilitati ptr turism ptr ca este un sector grav afectat. Avem nevoie de acest sprijin din partea guvernului, trebuie prelungit acel celebru program de munca partiala, care poate fi aplicată la agenţiile de turism. Avem nevoie până în luna iunie stiut fiind ca aceasta inchidere nu ne da posibilitatea sa ne desfasuram activitatea nici acum nici în perioada următoare.
Ideal ar fi, spun operatorii din turism, ca granturile oferite de stat să fie egale cu valoarea taxelor achitate în anul 2019, iar acest lucru ar trebui realizat până cel târziu la finalul acestui an. Mai mult patronii spun că este nevoie de reducerea TVA la 5% pentru agenţiile de turism începând cu 1 ianuarie 2021, dar şi de prelungirea acordării voucherelor de vacanţă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰