Îngrijorată de amploarea furturilor din locuinţe, Poliţia Română a lansat campania "Protejează-ți locuința și afacerea! Trăiește în siguranță"
Poliția Română a lansat joi o campanie pentru prevenirea furturilor din locuințe și societăți comerciale, în condițiile în care în primele nouă luni ale acestui an au fost înregistrate aproximativ 30.000 de astfel de cazuri.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Poliția Română a lansat joi o campanie pentru prevenirea furturilor din locuințe și societăți comerciale, în condițiile în care în primele nouă luni ale acestui an au fost înregistrate aproximativ 30.000 de astfel de cazuri.
Campania "Protejează-ți locuința și afacerea! Trăiește în siguranță", derulată cu sprijinul Asociației Române pentru Tehnică de Securitate, se va desfășura în perioada octombrie — decembrie, în București și 41 de județe, și are ca scop informarea populației cu privire la modalitățile de prevenire a furturilor din locuințe și din societăți comerciale.
"De câțiva ani înregistrăm un trend descendent pentru astfel de infracțiuni. Furturile din locuințe reprezintă aproximativ 15% din totalul furturilor care se înregistrează la nivelul Poliției Române. Sesizările sunt în scădere, însă noi considerăm că această infracțiune este de o gravitate deosebită și o tratăm cu foarte mare seriozitate", a precizat comisarul șef Aurel Călin de la Direcția de Investigații Criminale a Poliției Române, într-o conferință de presă.
Potrivit datelor statistice, în primele nouă luni ale acestui an au fost înregistrate aproximativ 30.000 de furturi din locuințe și societăți comerciale, în scădere cu aproape 10% față de perioada similară a anului trecut.
"Înregistrăm foarte multe furturi de acest gen prin metoda forțării încuietorilor ușilor de acces, folosirea unor sisteme care înlocuiesc cheia originală și autorii reușesc astfel să pătrundă în locuință sau societatea comercială, însă avem și alte genuri de fapte, prin împrietenirea cu părțile vătămate, destul de des întâlnite", a mai spus Aurel Călin.
Din totalul furturilor, 19.350 sunt furturi din locuințe, în timp ce 10.222 sunt furturi din societăți comerciale.
Aproximativ 60% din totalul furturilor din locuințe, adică 11.061, sunt furturi din curți și anexe gospodărești. Majoritatea furturilor din societăți comerciale sunt furturi din magazine.
"Autorii comit astfel de fapte de multe ori la parterul unor clădiri prin forțarea geamurilor termopane. Sunt vizate, în general, sumele de bani, bijuterii și obiecte de valoare de mici dimensiuni. Nu mai avem cazuri în care se iese cu televizor mare din locuințe. Foarte puține cazuri", a precizat Aurel Călin.
Polițiștii recomandă ca ușile să fie prevăzute cu două sisteme de închidere diferite, anunțarea prealabilă a plecării de la domiciliu, evitarea păstrării în locuință a sumelor mari de bani și bijuterii, opțional instalarea anumitor sisteme de siguranță și, în cazul caselor de vacanță, evitarea depozitării unor sume mari de bani sau bunuri de valoare. În cazul în care s-a produs o astfel de faptă trebuie anunțată imediat poliția.
Potrivit organizatorilor, în Sibiu, Mureș, Cluj, Iași, Timiș și Constanța vor fi organizate seminarii regionale cu asociațiile de proprietari, dezbateri, vor fi împărțite aproape 12.000 de afișe și va fi realizat un film de prezentare a unor soluții de securitate pentru locuințe și societăți comerciale.
La conferință au participat președintele Asociației Române pentru Tehnică de Securitate, Liviu Mateescu, precum și ofițeri ai Direcției de Ordine Publică și Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității din cadrul Poliței Române.
Prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului reprezintă una dintre prioritățile Poliției Române, luând în considerare impactul puternic pe care acest gen de fapte îl are asupra populației în ceea ce privește siguranța personală, se arată în prezentarea campaniei "Protejează-ți locuința și afacerea! Trăiește în siguranță".
Sursa: Agerpres
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰