Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Instalațiile vechi de curent, suprasolicitate de zeci de ani, pot produce în orice moment o tragedie. Avertismentul specialiștilor

Zilele caniculare ridică tensiunea în reţea. Dincolo de consumul record de energie electrică din ultimele zile, căldura scoate la iveală o problemă care ne poate costa scump: avem instalaţii electrice depăşite. Experţii ne avertizează: din cauza suprasolicitării, oricând poate izbucni un incendiu.

de Andra Mitu

la 30.07.2021 , 21:40

În una dintre aripile spitalului Fundeni, unde sunt trataţi mii de pacienţi cu boli cronice, instalaţia electrică este veche de 62 de ani. În cealaltă clădire, a fost recondiţionată în urmă cu jumătate de secol. Nu au cum să facă faţă celor 500 de aparate de aer condiţionat. Asa că sunt folosite alternativ, iar uşile saloanelor rămân larg deschise. 

Dumitru Chisăliţă, expert în energie: Într-un spital, echipamentele electrice, de monitorizare, au crescut semnificativ ca și număr, ca putere, de foarte multe ori, instalaţia a rămas aceeaşi.

Problema nu e doar a instituţiilor publice. Multe dintre locuinţele din România au fost construite în perioada 1950-1970. Grav este ca în aceasta perioadă instalaţiile electrice n-au mai fost schimbate, atrag atenția specialiştii. Asta înseamnă ca vorbim despre instalații vechi chiar și de șapte decenii. Timp în care nevoile oamenilor s-au schimbat. 

Vezi și

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Pe acelaşi subiect

Ca să vă faceţi o idee, în urmă cu 50 de ani, când a fost construită casa, electrocasnicele puteau fi numărate pe degetele de la o mână şi nu consumau mai mult de 2 kilowați oră. Acum, pe aceeasi instalaţie învechită, avem un număr dublu sau chiar triplu de electrocasnice. Pe lângă televizoare şi frigidere, sunt şi lăzi frigorifice, aparate de aer condiţionat, ventilatoare şi multe alte electrocasnice mici. Suprasolicitarea este extrem de periculoasă.  

Dumitru Chisăliţă, expert în energie: Această supraîncălzire în momentul în care intră în contact cu anumite materiale inflamabile pot să genereze incendii, se pot lăsa și cu victime omenești, din păcate. 

Experţii ne sfătuiesc să nu facem improvizaţii, ci să înlocuim întreaga instalaţie electrică. Statisticile arată că sursa a mai bine de un sfert dintre incendii este de natură electrică. 

Andra Mitu Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Instalațiile vechi de curent, suprasolicitate de zeci de ani, pot produce în orice moment o tragedie. Avertismentul specialiștilor