Instrumente prelucrate din lemn românesc, etalate de meşterii din ţară la cel mai cunoscut târg de muzică, în Italia. O singură vioară, luni întregi de muncă
Cremona, un oraş din nordul Italiei celebru pentru producţia de viori, este gazda celui mai longeviv târg internaţional de muzică. Un târg faimos la care vor participa şi 11 lutieri din Reghin, care îşi vor etala mândri instrumentele făurite de ei: viori, viole, violoncele, contrabași și arcușuri. Deşi târgul va avea loc săptămâna viitoare, lutierii mureşeni se pregătesc intens de acest eveniment.
În atelierele din Reghin, atmosfera de dinaintea târgului muzical de la Cremona pare desprinsă din alte timpuri. Lutierii şlefuiesc şi modelează lemnul, care va deveni la final un veritabil instrument muzical. Anul acesta, 11 lutieri din România vor lua cu ei în bagaje la Cremona, peste 100 de instrumente muzicale proprii.
Luni întregi de muncă pentru un singur instrument
Calitatea lemnului este una importantă, deoarece dă tonul instrumentului.
Stoica Alin, lutier: Este făcut din lemn românesc, integral, faţa este din molid de rezonanţă, eclisa, spatele şi gâtul, din paltin.
Instrumentele cu arcuş făurite cu multă migală la Reghin, vor fi aşezate pe standurile de la Cremona, alături de alte câteva sute, aduse de cei peste 300 de expozanţi din înteaga lume. O adevărată şansă pentru lutierii români, de a arăta vizitatorilor veniţi din 30 de ţări, o imagine armonioasă a ţării noastre.
Lemnul românesc, exponat în evenimentele internaţionale
Paul Simon, lutier: Este lemn care se lucrează cu mult mai greu, este lemn care se lucrează mai uşor, dar durează minim două luni.
Iar satisfacţia este nemărginită.
Claudiu Mare, preşedintele Asociaţia Artiştilor Lutieri din Reghin: Ceea ce reuşim să facem noi, împreună cu asociaţia este să punem toate standurile României împreună şi vorbim aici de 6, 7 sau 8 standuri din fiecare an.
Evenimentul muzical de la Cremona va începe pe 22 septembrie şi va ţine două zile.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰