Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Întreruperea de sarcină, o intervenţie greu accesibilă în timpul pandemiei (Video)

În România, avortul la cerere este legal. Însă, în timpul pandemiei, întreruperile de sarcină s-au făcut în doar câteva spitale. Activiştii spun că astfel le-a fost încălcat un drept femeilor şi că statul le-a obligat să dea naştere când nu şi-au dorit acest lucru. Pentru a vedea cum se întâmplă acest lucru reporterii Observator au făcut un experiment.

de Ema Schweninger

la 25.06.2020 , 22:37

  • În luna aprilie s-au putut face întreruperi de sarcină în doar 11 spitale din România.
  • Există cazuri în care se reclamă că femeile au fost obligate să păstreze copilul, pentru că nu au avut unde să facă întrerupere de sarcină.

Reporter: Aş dori să fac o programare pentru o întrerupere de sarcină, vă rog. 

Reprezentant spital: Nu se mai fac programări pentru întreruperi de sarcină din martie de când este problema cu COVID-ul. 

Reporter: Şi când o să reluaţi? 

Vezi și

Reprezentant spital: Nu ştiu sigur să vă spun. Vă interesaţi la privat, nu ştiu dacă la stat se mai fac.

Este răspunsul pe care l-au primit multe femei în ultimele luni. Potrivit unui raport realizat de centrul Filia, o asociaţie care militează pentru drepturile femeilor, în luna aprilie se făceau întreruperi de sarcină în doar 11 spitale din România. Iar în luna mai, în 31! Disperate, unele tinere au recurs la metode riscante. 

Andrada Cilibiu, membră FILIA: Au încercat acum, în 2020, să facă întreruperi de sarcină acasă, singure, în medii nesterile la fel cum se făcea şi în comunism, cu o sondă cu care au stat probabil 24 de ore pentru a-şi provoca singure întrerupere. Sunt femei care nu au avut altă alternativă şi au trebuit să păstreze copilul.

Şi costurile pentru intervenţii au crescut. Unele clinici au cerut chiar 3.300 de lei. 

Andrada Cilibiu, membră FILIA: Un caz în Bacău cu o tânără care voia să facă întrerupere de sarcină, dar ultimul medic care făcea întrerupere de sarcină în spitalul din Bacău nu mai face. Am sunat la clinici, spitale, pe o rază de aproximativ 100 de kilometri. Am găsit una singură în care întreruperea de sarcină costa 1.100 de lei. Statul le obligă pe femei să devină mame cu forţa.

La Maternitatea Polizu din Bucureşti, medicii spun că au continuat să facă avorturi la cerere şi în pandemie. 

Gabriela Dincă, medic ginecolog Maternitatea Polizu: Începând din 15 martie până acum avem un număr de 338 de chiuretaje la cerere efectuate. Cred că a fost o adresabilitate destul de mare.

În România, legea permite oprirea sarcinii până la 14 săptămâni ale fătului. Aşadar, amânarea procedurii duce la încălcarea unui drept, spun pacientele, medicii şi activiştii. 

Radu Vlădăreanu, preşedintele Societăţii de Ginecologie din România: Am pledat constant pentru menţinerea acestui serviciu în timpul pandemiei. E un serviciu esenţial, aşa cum este naşterea, aşa cum este urmărirea sarcinii. Dreptul femeii la avort trebuie păstrat şi acest avort, fie chirurgical, fie medicamentos, trebuie continuat.

Din păcate, avem printre cele mai ridicate rate de avort din Europa. În 2017 s-au făcut peste 56 de mii de întreruperi de sarcină, în jur de 150 pe zi. Iar în primele zece luni din 2018, ultimul an în care există statistici, peste 40 de mii. Nu ar trebui să se ajungă în astfel de situaţii, spun doctorii, ci ar trebui folosite metode contraceptive.

Ema Schweninger Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Întreruperea de sarcină, o intervenţie greu accesibilă în timpul pandemiei (Video)