Antena Meniu Search
x

Video IPS Teodosie se teme de un blestem dacă Paştele catolicilor şi al ortodocşilor ar fi în aceeaşi zi: "Nu ar mai veni lumina". BOR îi transmite că declaraţiile sunt o "perfidă gelozie"

Sărbătorirea în aceeaşi zi a Paştelui de către catolici şi ortodocşi s-ar putea transforma în realitate. Cel puţin aşa dau de înţeles înalte feţe bisericeşti din ambele confesiuni. Deocamdată, neînţelegerea cea mai mare e în inima bisericii ortodoxe române, unde lumina sfântă e motiv de ceartă între Constanţa şi Bucureşti.

de Redactia Observator

la 12.04.2023, 19:47

Vezi și

Cel mai mare opozant al ideii este Înalt Preasfinţitul Teodosie, care a criticat în termeni duri propunerea. 

IPS Teodosie: "Acolo este Paştele adevărat unde vine sfânta lumină. Au catolicii sfânta lumină? Nu au. În sfârşit. Nu vreau să îi judec că nu e treaba mea, doar îi compătimesc. Dacă am face Paştele cu catolicii nu ar mai veni lumina."

Biserica Ortodoxă Română a reacţionat imediat. Declaraţiile "trădează o perfidă gelozie" potrivit unui comunicat. 

Poziția oficială BOR: "Lumina Învierii lui Hristos luminează tuturor și nu e intermitentă. De Paști nu sărbătorim o dogmă, ci o uriașă bucurie întemeietoare: Învierea Domnului - eveniment istoric în care cred toți creștinii din lume."

Pe acelaşi subiect

De ce Învierea este sărbătorită la date diferite?

Schimbul dur de replici din sânul bisericii vine după ce mai mulţi intelectuali şi apropiaţi ai bisericii ortodoxe au propus modificarea datei la care se sărbătoreşte cel mai important eveniment al creştinătăţii - Învierea.

Tarciziu Serban, preot catolic: "Acum 1700 de ani când s-a organizat Conciliul de la Niceea în 325 de către împăratul Constantin, ăsta era scopul, ca toate bisericiile creştine să celebreze Paştele împreună. Atunci s-a stabilit o regulă, ca toţi să sărbătorească Paştele în prima duminică după luna plină, după echinocţiul de vară."

Doar că adoptarea calendarului gregorian de către Occident a produs un decalaj faţă de calendarul iulian, în baza căruia se calculează sărbătorile pascale în România.

Tarciziu Serban, preot catolic: "În România în 1927 se propunea revizuirea calendarului şi s-a realizat pentru o scurtă perioadă, dar în cele din urmă nu a mai fost aprobată această revizuire."

Purtătorul de cuvânt al bisericii ortodoxe nu a exclus varianta celebrării Învierii în comun, iar preoţii catolici susţin ideea.

Ce cred credincioșii?

Tarciziu Serban, preot catolic: "Pentru ca bucuria să fie totală, mai ales în societatea pluriconfesională în care trăim, dar mai ales ăn familiile mixte unde există un soţ de o anumită confesiune şi un soţ de altă confesiune şi unde apare acest disconfort că nu putem să ne bucurăm împreună de această sărbătoare a învierii."

Cum e cazul Monicăi şi al lui Oscar. El catolic, ea ortodoxă, de 8 ani sărbătoresc ambele zile de Paşte.

Monica: "Prima dată facem la catolici, sărbătorim forma în care sarbatoresc ei, nu sunt practicanţi exagerat ca noi. Și după aia facem Paștele la ortodocsi acasă sau în Spania."

Părerile credincioşilor sunt împărţite. 

Credincioasă: "E un lucru frumos, oricum toţi serbăm în tandem învierea lui Hristos."

Credincios: "Evident nu, pentru că există raţiuni pentru care el se sărbatoreşte la o altă dată." 

Următorul an în care Paştele cade în aceeaşi zi pentru catolici şi ortodocşi e în 2025.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri sociale » IPS Teodosie se teme de un blestem dacă Paştele catolicilor şi al ortodocşilor ar fi în aceeaşi zi: "Nu ar mai veni lumina". BOR îi transmite că declaraţiile sunt o "perfidă gelozie"