Antena Meniu Search
x

Istoria celor mai folosite cinci aparate electrocasnice pentru bucătărie

Electrocasnicele pentru bucătărie au cunoscut îmbunătățiri semnificative de-a lungul istoriei, multe dintre ele devenind astăzi indispensabile.

de Redactia Observator

la 04.11.2019, 16:31

Istoria celor mai folosite cinci aparate electrocasnice pentru bucătărie
Istoria celor mai folosite cinci aparate electrocasnice pentru bucătărie - Shutterstock

Electrocasnicele pentru bucătărie au cunoscut îmbunătățiri semnificative de-a lungul istoriei, multe dintre ele devenind astăzi indispensabile.

Deși oamenii au gătit din cele mai vechi timpuri și-au amenajat spații speciale pentru această activitate, abia în perioada postbelică au fost inventate cele mai multe dintre aparatele electrocasnice pentru bucătărie pe care la folosim - într-o variantă îmbunătățită - astăzi. Motivul a fost simplu: familiile nu mai aveau servitori care să gătească și să le facă treburile casnice, astfel că toată munca a revenit gospodinelor, care au avut nevoie de ajutor în realizarea tuturor sarcinilor cotidiene. Apariția energiei electrice a contribuit la dezvoltarea de electrocasnice pentru uzul cotidian. Pe parcursul a câtorva zeci de ani, producătorii unor astfel de aparate au urmărit nevoile oamenilor și au adus îmbunătățiri semnificative  utilizate pentru eficientizarea treburilor casnice.

Iată care este istoria celor mai folosite cinci aparate electrocasnice pentru bucătărie:

1. Frigiderul 

Frigiderele se numără printre electrocasnicele indispensabile vieții moderne. Dispozitive care țineau la rece alimentele au fost folosite cu multe secole în urmă, dar frigiderul în varianta modernă de astăzi a apărut în anii 1900 și era sub forma unei cutii cu gheață. În jurul anului 1915, frigiderul electric a început să fie folosit în locuințe din întreaga lume. Aceste aparate funcționau pe același principiu ca cele moderne: răcire cu ajutorul unui agent frigorific. Principala diferență este că dispozitivele incipiente foloseau anumite tipuri de gaze extrem de toxice ca agenți de răcire. Abia după cel de-Al Doilea Război Mondial a început să fie folosit freonul. În prezent, producătorii folosesc tetrafluoretanul ca refrigerant.

2. Mașina de spălat vase

Printre cele mai apreciate invenții destinate bucătăriei se numără și mașina de spălat vase. Primul aparat de acest fel a inventat de Josephine Cochrane, în 1887, pentru ca servitorii să nu-i mai ciobească porțelanurile. Adăugarea instalațiilor sanitare în construcția locuinței, în 1920, a determinat creșterea numărului de gospodării în care era utilizat acest dispozitiv. Abia în anii 1940 - 1950, aparatul electrocasnic a luat forma pe care o cunoaștem astăzi și de atunci nu s-au schimbat prea multe în construcția mașinii de spălat vase.

3. Cafetiera

Originea cafelei ca băutură datează din secolul al 15-lea, în Etiopia și Yemen. Cu toate acestea, primul aparat folosit pentru prepararea băuturii a fost percolatorul, inventat în 1860. Tehnica realizării cafelei a evoluat foarte mult. Între timp, a fost introdusă supapa anti-vacuum, pe care, în prezent, o au majoritatea aparatelor de preparat cafea, precum și pompe și sisteme de filtrare. Astăzi, în majoritatea locuințelor există un aparat pentru prepararea cafelei.

4.  Blenderul

Înainte ca blenderul să fie inventat, în 1922, oamenii trebuiau să rupă şi să amestece alimentele cu ajutorul mâinilor - o practică destul de incomodă. Astfel că, în acea perioadă, prepararea smoothie-urilor nu era luată în considerare. Primul blender disponibil publicului larg a apărut în 1930 şi era, de fapt, un bol, cu lame rotative, nu atât de performant ca aparatele moderne de astăzi. 

5.  Storcătorul de fructe

În perioada Revoluţiei Industriale, în Statele Unite ale Americii, metoda clasică de a presa cu mâna fructele pentru suc a fost considerată învechită. În 1915, a fost inventat primul dispozitiv de presare mecanică a fructelor, iar în 1920 storcătorul de fructe era deja popular în gospodăriile americane. De- a lungul timpului, tot ce s-a schimbat în privinţa acestui aparat este modul în care este extras lichidul din fructe. Primele dispozitive storceau fructul, filtrând pulpa acestuia. Între timp, cercetătorii au descoperit că aparatele performante pot extrage o parte din substanţele nutritive din pulpă.

Fără astfel de aparate electrocasnice, bucătăriile oamenilor ar fi mai puţin eficiente decât sunt în prezent.  

Sursă foto: Nomad_Sou/ Shutterstock

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Istoria celor mai folosite cinci aparate electrocasnice pentru bucătărie