Antena Meniu Search
x

SPECIAL!!! Istorie aruncata la cosul de gunoi! Palatul Burger a ajuns in ruina

Dezinteres total al proprietarilor si lipsa unei legislatii adecvate. Palatul Burger din Targu Mures, transformat de comunisti intr-un restaurant-simbol al orasului, a ajuns in ruina

Vezi și

Cladirea a fost vanduta de autoritati la inceputul anilor'90. Noii proprietari nu au investit nici macar un leu in cladire, ba mai mult, au inchis-o si au lasat-o prada degradarii. Primaria a incercat sa recupereze palatul, dar s-a lovit de un vid legislativ si de nepasarea actualilor proprietari.

Cand spui Paris, spui Turnul Eiffel. Cand te gandesti la Roma, iti vine in minte Colosseumul. Pentru targmureseni, simbolul vremurilor trecute este Palatul Burger, cunoscut mai bine ca restaurantul Cocosul de Aur. Sau era. O cladire simbol a orasului, devenita astazi un simbol al uratului, al mizeriei, al degradarii.

Palatul Burger a fost construit la sfarsitul secolului al XIX-lea de catre Albert Burger, un om de afaceri muresean. Pe vremea comunismului, cladirea era cunoscuta ca un restaurnat de lux. Aici veneau muresenii si isi petreceau timpul liber impreuna cu familiile. Astazi insa, totul este o ruina. Geamuri sparte, pereti cazuti, fatada vandalizata. Din interior s-a furat tot ce s-a putut fura, iar peste toate acestea, troneaza un lacat urias, care a ferecat in spatele portilor toata uratenia. Insa oamenii o vad, o simt in suflet, atunci cand isi amintesc de vremurile de altadata.

Fostul proprietar era statul. Care s-a debarasat de cladire la inceputul anilor'90. Acum, palatul-simbol al orasului apartine unei firme din Bucuresti. Nu e un secret pentru nimeni. Langa cladire este un panou urias care spune acest lucru. E singura masura pe care a putut sa o mai ia primarul.

"Printre primele jafuri care s-au facut in Romania. Pentru nu poti sa le spui privatizari", a declarat Dorin Florea, primarul municipiului Targu Mures, Asta inseamna dispretul fata de proprietate al unora si o imposibilitate a administratiei locale sa se bage in curtea lor.

Primarul a incercat cum a stiut mai bine sa aduca palatul la stralucirea de altadata. Lunar, firma care are drept de proprietate asupra cladirii este amendata,degeaba. De amenzi ii pasa la fel de mult pe cat i-a pasat si de bijuteria arhitectonica pe care o distruge prin nepasare. "De multe ori am pierdut procese si am pierdut sume consistente pe care le-am luat ca si amenzi pentru ca ne-au castigat in instanta", a mai spus acesta.

Singura solutie, in viziunea edilului, ar fi inasprirea pedepselor pentru degradarea cladirilor cu importanta istorica. Un alt meci greu de purtat, de aceasta data cu aparatul birocratic romanesc. "Lui nu-i pasa de lege, nu-i pasa de amenzi, nu-i pasa de nimic, pentru ca asa a fost incurajat de-a lungul timpului prin astfel de legi permisive. Ia confiscati-le, domnilor. Ia sa le ia administratia locala pe o perioada de 20 de ani si sa o puna la punct."

Pana acolo e insa cale lunga, asa ca primaria a incercat sa cumpere cladirea. Acum doi ani, proprietarii cladirii au cerut 300.000 de lei pentru palat. Un pret urias si nejustificat spune edilul.

Proprietarii cladirii sunt de negasit, asa ca - pana in prezent - nu s-a ajuns la vreun rezultat. Ce se va intampla cu palatul, nimeni nu stie. Asta in conditiile in care, la finalul luptei, va mai ramane ceva in picioare din mandria Targului Mures.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » SPECIAL!!! Istorie aruncata la cosul de gunoi! Palatul Burger a ajuns in ruina