Antena Meniu Search
x

Video Iubitorii muntelui iau cu asalt stânele de pe Transalpina. Mese tradiţionale şi peisaje inedite, la peste 1.800 de metri altitudine

Abia-abia au fost zece grade în mijlocul zilei pe Transalpina, dar asta nu i-a alungat pe cei care au vrut să iasă la aer curat. Copiii au fost cei mai încântaţi: mulţi au fost pentru prima oară pe cea mai înaltă şosea din România. Dacă vremea ţine cu iubitorii muntelui, drumul va mai rămâne deschis încă o lună.

de Redactia Observator

la 19.09.2021, 20:21

Vezi și

După un drum cu serpentine şi un peisaj ameţitor la propriu, Stâna Ştefanu este prima oprire din vârf de munte. O stână, cu câteva sute de oi, dar şi măgari, aşa cum cei mici nu au văzut decât în poze. 

Robert este deja obişnuit cu aerul tare de la 1.800 de metri altitudine. Pentru el nu e prima urcare pe Transalpina. 

Reporter: Ce te atrage cel mai tare?

Robert: Peisajul.

Pe acelaşi subiect

Reporter: O sa mai vii?

Robert: O sa mai vin... la vara.

Reporter: Nu ai mai vazut atatea oi.

Robert: Nu prea. 

Dacă cei mici se bucură de peisaj şi animale, adulţii sunt mai nerăbdători să ajungă la masa cu bucate tradiţionale. Mulţi sunt deja de-ai casei la stâna din munţii Parâng.  "Mâncare, relaxare, de toate".

Iar dacă e tradiţional, atunci e tocanul de oaie. "Să ştiţi că toamna, tocanul de oaie este cel mai gustos pentru că oile sunt mai grase", mărturiseşte Mărioara Băbu, administrator stână.

Numai în acest weekend, câteva mii de iubitori ai muntelui au urcat pe Transalpina. Iar dacă vremea va fi bună, oamenii locului speră ca şoseaua să nu fie închisă prea curând. "Se apropie sfârşitul sezonului, sperăm să fie şi octombrie la fel de bun cum a fost până acum. Turiştii sunt dornici să vadă Sunt dornici să vină la aerul curat şi la ozonul de munte", spune Mărioara Băbu, administrator stână.

Transalpina a fost deschisă în iunie, iar cel mai probabil se va mai putea circula încă o lună. Drumul care face legătura între orașele Novaci din județul Gorj și Sebeș din județul Alba este închis pe perioada iernii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Iubitorii muntelui iau cu asalt stânele de pe Transalpina. Mese tradiţionale şi peisaje inedite, la peste 1.800 de metri altitudine