Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Presa străină, cu ochii pe protestele din România: ”Guvernul nu ar fi dat înapoi fără presiunea străzii!”

Nick Thorpe a relatat pentru BBC atmosfera din România legată de deciziile Guvernului şi a stat de vorbă cu şeful Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu. Corespondentul din România pentru Associated Press, Alison Mutler, a transmis că românii nu renunţă la protestele din stradă, în ciuda gerului şi a faptului că Guvernului a aborgat ordonanţa hulită.

de Redactia Observator

la 12.02.2017 , 13:40

Nick Thorpe a relatat pentru BBC atmosfera din România legată de deciziile Guvernului şi a stat de vorbă cu şeful Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu. Corespondentul din România pentru Associated Press, Alison Mutler, a transmis că românii nu renunţă la protestele din stradă, în ciuda gerului şi a faptului că Guvernului a aborgat ordonanţa hulită. 

Nick Thorpe a relatat pentru BBC atmosfera din România legată de deciziile Guvernului şi a stat de vorbă cu şeful Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

"A admis că modul de comunicare din partea Guvernului a fost stângace, dar a apreciat că deciziile au fost bine intenţionate”, a transmis Nick Thorpe.

Articolul continuă după reclamă

"Tăriceanu, fost prim-ministru, a respins ipoteza larg răspândită în ţară conform căreia acest conflict este între oficiali corupţi şi o societate care îşi doreşte să lupte împotriva corupţiei”, continuă jurnalistul.

Pe acelaşi subiect

Jurnalistul mai scrie că argumentele lui Tăriceanu sunt total opuse faţă de cele ale şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, care într-un interviu a susţinut că sistemul judiciar este independent, iar DNA a cercetat politicieni atât de la Putere, cât şi din Opoziţie. Kovesi a subliniat că DNA ar fi fost fără putere dacă ordonanţa intra în vigoare.

Tot pentru BBC, reporterul Steve Rosenberg a transmis din mijlocul mulţimii adunate în Piaţa Victoriei că Guvernul nu ar fi dat înapoi în privinţa ordonanţei de urgenţă fără presiunea străzii. 

Corespondentul din România pentru Associated Press, Alison Mutler, a transmis că românii nu renunţă la protestele din stradă, în ciuda gerului şi a faptului că Guvernului a aborgat ordonanţa hulită. AP vorbeşte şi despre manifestaţia de la Cotroceni şi punctează că cei aflaţi acolo cer demisia preşedintelui Klaus Iohannis, pe care îl consideră principalul vinovat de criza politică.

Deutsche Welle a filmat protestul din Piaţa Victoriei şi a remarcat faptul că au ieşit în stradă sute de mii de oameni împotriva ordonanţei care slăbeşte legislaţia anticorupţie. "Este cea mai mare demonstraţie din ţară de la prăbuşirea regimului comunist. Guvernul a abrogat ordonanţa, dar protestele continuă”, spune Deutsche Welle.

Şi reporterii Rick Lyman şi Kit Gillet de la The New York Times au venit în Piaţa Victoriei să stea de vorbă cu oamenii şi surprind nemulţumirile legate de faptul că toate aceste evenimente au dat la presiunea străzii un singur ministru demisionar, cel al Justiţiei, Florin Iordache. De asemenea, The New York Times a publicat vineri şi un articol în limba română - ”În România, tentaculele corupţiei cuprind viaţa de zi cu zi”, cu mărturii ale românilor despre corupţie.

"Ordonanţa a fost abrogată, amendamentele sunt deja istorie, dar protestatarii continuă să nu aibă încredere în prim-ministrul Sorin Grindeanu”, a transmis şi David Chater pentru Al Jazeera.

Jurnalistul consideră că protestele au însemnat o luptă pentru supravieţuire pentru PSD, formaţiunea de stânga aflată la Putere, şi vorbeşte despre faptul că vieţile românilor au fost afectate dintotdeauna de corupţie.

Corespondenţii din România pentru CNN, Elizabeth Roberts şi Cristiana Moisescu, au transmis faptul că prim-ministrul Sorin Grindeanu intenţionează în continuare să modifice Codurile penale, dar prin lege dezbătută în Parlament. Este prezentată şi atmosfera din Parlamentul României când preşedintele Klaus Iohannis s-a adresat pe această temă.

Euronews a stat de vorbă cu mai mulţi tineri care promit să vină în Piaţa Victoriei din Capitală în fiecare zi şi solicită demisia Guvernului. Euronews face referire şi la acuzaţiile lansate de susţinătorii Executivului, conform cărora cei din piaţă au fost plătiţi să protesteze.

Cotidianul britanic The Guardian a solicitat românilor să transmită de ce protestează. "Dacă protestaţi în România, am vrea să ne spuneţi de ce”, era pe 3 februarie anunţul din articolul semnat de Carmen Fishwick.

Jurnalistul David Connett a scris pe 4 februarie în The Guardian că premierul Sorin Grindeanu a retras controversata ordonanţă în urma protestelor. "Prim-ministrul, Sorin Grindeanu, a spus în şedinţa de duminică de la Guvern, că OUG 13 va fi abrogată, după ce aproximativ 140.000 de demonstranţi au protestat în faţa cabinetului”, a scris Connett.

Cotidianul francez Le Monde a titrat: "Liviu Dragnea, le visage de la corruption roumaine”. Articolul este semnat de Jean-Baptiste Chastand şi Mirel Bran (corespondentul publicaţiei la Bucureşti).

În articolul “Liviu Dragnea, imaginea corupţiei româneşti”, jurnaliştii îl caracterizează pe şeful PSD: “După modelul liderilor ultraconservatori unguri şi polonezi, acest politican de stânga afiliat Socialiştilor europeni, a profitat pentru a-şi acuza opozanţii că sunt manipulaţi de miliardarul american de origine ungară George Soros, care finanţează organizaţii ale societăţii civile din Europa de Est prin fundaţia sa. Şi nu ezită să joace cartea naţionalismului, plângându-se de influenţa Bruxelles-ului sau companiilor străine, ceea ce este rar într-o ţară proeuropeană”, notează cotidianul francez.

“Ordonanţele de urgenţă menite să graţieze o mulţime de oficiali condamnaţi şi să dezincrimineze abuzul în serviciu de nivel scăzut, pe care proteste în masă au obligat Guvernul să le retragă, au fost o trădare a poporului român de către conducătorii săi”, comentează The Financial Times.

Alţi jurnalişti au intervievat şi reprezentanţii instituţiilor care luptă împotriva corupţiei: procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi procurorul general, Augustin Lazăr.

Andrew Byrne şi Neil Buckley, jurnalişti la The Financial Times, au scris despre “republica procurorilor” şi despre eticheta “corupţia ucide, în articolul “The week revolution returned to Romania”.

Jurnaliştii spanioli de la El Pais l-au intervievat pe procurorul general Augustin Lazăr, care a afirmat.

De asemenea, au prezentat şi transmis de la protestele din România postul german ARD, N1 (Serbia), China Nouă, Reuters, AFP, CNN Balcani, posturi din Rusia, din Bulgaria, jurnalişti independenţi. Despre protestele antiguvernamentale din România a retalat şi canalul Telesur, care emite pentru ţări din America de Sud. 

Sursă: news.ro

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Presa străină, cu ochii pe protestele din România: ”Guvernul nu ar fi dat înapoi fără presiunea străzii!”