Antena Meniu Search
x

Video La 3 ani de la reabilitare, un drum din Iași are cratere uriaşe. "Au trecut ruşii pe aici"

Un drum reabilitat cu milioane de lei s-a făcut ţandări la propriu după doar trei ani. Şoseaua care leagă două sate din Iaşi se surpă pe zi ce trece, iar asfaltul e brăzdat de şleauri adânci în care îţi încape roata de la maşină. Culmea, edilii ştiau că în zonă sunt alunecări de teren şi drumul nu va rezista, dar spun că nu aveau bani pentru consolidare. Şoferii îşi fac cruce şi se roagă ca pământul să nu o ia la vale fix când trec ei pe acolo. 

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 29.06.2022, 09:06

Vezi și

7 milioane de lei a costat reabilitarea celor 8 kilometri de drum. Nici trei ani mai târziu, şoferii fac slalom printre şanţuri adânci căscate în asfalt. 

Reporter: Aţi mai văzut așa ceva?

Şofer: Nu. Doar în satul ăsta aici și circul mult. Doar aici. (...) M-a surprins, am oprit acolo în spate și m-am riscat. Cu mașina joasă aici nu treci.

Arată ca după bombardament în zonă de conflict, deși e timp de pace, spune un şofer.  

Pe acelaşi subiect

Cratere adânci de 10-20 cm în asfalt 

Clara Mihociu, reporter Observator: În unele zone, craterele formate în asfalt sunt lungi de câţiva metri şi adânci de cel puțin 10-20 de centimetri. Intră lejer piciorul în acestea, spre exemplu, iar situația este de atât de mult timp, așa încât, au apărut și diverse plante în aceste cratere. 

Au venit rușii pe-aici, glumeşte un şofer. 

Dar nu ruşii sunt de vină, ci nepăsarea autorităţilor. De problemele cu alunecarea de teren, actualul primar ştie din copilărie. 

Grigore Corciova, primar Schitu Duca: E o zonă unde alunecările de teren sunt frecvente. Din anii 70-80 au fost semnalate. Soluția tehnică e consolidarea versantului. (...) Se știa de această poveste, dar nu s-a ținut cont de ea, fiindcă singura soluție, consolidarea versantului, costă mult. Undeva la 5 milioane de euro, bugetul comunei pe 5 ani.

Şoferii sunt nevoiţi să ocolească pentru a nu-şi strica maşinile 

Drumul rupt e calea spre civilizaţie pentru sute de oameni. Tot pe aici circulă şi transportul local şi microbuzul şcolar care îi duce pe copiii din Pocreaca la şcoala din Schitu Duca.  

Ocolim 3 sate să ajungem în oraş. Aveam riscul să stricam mașinile, să ne accidentăm, spune un localnic.  

Când trece autobuzul, microbuzul, zic că e sfârșitul lumii. Aici s-a sfârşit viața, nu m-am spovedit, nu m-am împărtășit, aici mor! (...) Așa face autobuzul. Nu doar mie mi-e teamă, la toată lumea îi e, mai spune un alt localnic. 

Reporter: Vă e frică să treceţi pe acolo cu maşina?

Localnic: Trecem, da mai circulăm mai mult pe partea astalantă. Ocoliţi? Da.   

Singura soluție pe care o are la dispoziţie Primăria e să radă asfaltul, să îndrepte drumul şi să pietruiască bucata care a luat-o la vale. Pentru aceste lucrări sunt necesari alți 200.000 de lei, bani care ar putea să vină abia la rectificarea bugetară din Iulie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri sociale » La 3 ani de la reabilitare, un drum din Iași are cratere uriaşe. "Au trecut ruşii pe aici"