Antena Meniu Search
x

Curs valutar

La aproape un an de la tragedia Colectiv, o supravieţuitoare nu se fereşte să-şi arate rănile, mâinile schilodite, capul ars şi braţele sfredelite în fotografii emoţionante (FOTO + VIDEO)

La 11 luni de la tragedia din Colectiv, un supravieţuitor al incendiului arată lumii întregi lupta pe care o duce. Mariana Oprea a câştigat lupta cu moartea şi nimic nu o va opri să-şi trăiască viaţa.

de Redactia Observator

la 02.10.2016 , 09:54

La aproape un an de la tragedia Colectiv, o tânără care a supraviețuit incendiului a vrut ca noi să nu uităm cum arată suferința. Tedy Ursuleanu, pe numele ei real Mariana Oprea, s-a lăsat fotografiată de fotograful Alex Csiki.

Treizeci de fotografii cu o puternică încărcătură emoţională, în care Tedy nu se fereşte să-şi arate rănile, mâinile schilodite, capul ars şi braţele sfredelite de focul din Colectiv, au fost dezvelite sâmbătă seara, la Arenele Romane, în cadrul evenimentului caritabil "Angels".

“Sunt poze cu mine aşa cum arăt acum după accident. Vrem să subliniem, nu ştiu, efectele, practic, incendiului din Colectiv”, spune Tedy Ursuleanu, supravieţuitoare Colectiv.

Vezi și

Mariana Oprea, victimă a incendiului din Colectiv, s-a prezentat publicului în câteva ipostaze reale, neretuşate, realizate de artistul Alex Csiki, într-un eveniment care a avut drept scop strângerea de fonduri pentru ajutorarea persoanelor cu dizabilităţi.

Prieteni, rude, victime ale incendiului din Colectiv i-au fost alături, au îmbrăţişat-o şi i-au dat putere să continue, la rândul ei Tedy inspirând prin lupta ei persoanele cu dizabilităţi. "Îţi mulţumesc că exişti şi că ne inspiri”, au fost cuvintele Mariei Constantin, membră a Asociaţiei "Ridică-te şi umblă” din Bucureşti.

La Arenele Romane a avut loc un vernisaj cât un eveniment plin de emoţii, într-un amfiteatru încărcat de amintiri.

Pe scenă, în lumina reflectoarelor, un singur personaj, anonim, care a ţinut locul singurului supravieţuitor din formaţia Goodbye to Gravity, un concert în linişte, un concert tribut, aşa cum l-a vrut fotograful Alex Csiki, care a gândit evenimentul.

Cele 30 de fotografii au fost dezvelite de Tedy, pe rând. Tedy a răspuns întrebărilor jurnaliştilor, s-a lăsat fotografiată, spunând că nu priveşte în urmă "cu mânie”. Este un om activ, lucrează şi încearcă să îi ajute şi pe alţii. Nu crede că are ce să ierte după Colectiv şi nici pe cine să dea vina.

"Nu ştiu dacă am ce să iert, pe cine să iert, nu mă raportez la asta. Merg în continuare la terapie, vor urma şi alte operaţii”, a povestit Tedy, care a pierdut şirul intervenţiilor chirurgicale.

Fondurile care se vor strânge în urma vânzării fotografiilor vor ajunge la Tedy. "Fondurile sunt pentru un ONG pe care vreau să-l înfiinţez în colaborare cu nişte tineri ingineri în robotică care vor crea nişte proteze bionice la noi în România, pentru cei care au nevoie”, a explicat Tedy.

Pentru ea, imaginile au o semnificaţie aparte: “Sunt nişte fotografii cu o încărcătură emoţională puternică pentru mine. Am încercat să redăm în fotografii cât mai mult din emoţia noastră”.

Are tot timpul nevoie de ajutor: "Nu reuşesc să mă încalţ singură, să mănânc”.

Tedy rememorează de câte ori cineva o întreabă cum a fost acea seară de infern. A fost trasă de cineva afară din club, dar nu va şti niciodată dacă acea persoană trăieşte. Tedy spune că după Colectiv "lucrurile sunt de o spiritualitate mult mai profundă”.

Îmbrăcată în negru, cu o capă care îi acoperă jumătatea dreaptă a feţei afectată de foc, cu mâinile înfăşate în costumul compresiv, Tedy are puterea să râdă cu prietenii, să se bucure de viaţă. Are în piept o pană, "simbol al atingerii unui înger, o trimitere la cei care nu mai sunt”, a mărturisit ea.

Este optimistă, crede că schimbările vor veni, chiar dacă cei din jur spun contrariul: "Schimbările vor veni la un moment dat, încet, dar sigur. Nu ştiu cât a mai rămas din ce era înainte de Colectiv”.

Toţi prietenii care au fost salvaţi se recuperează, unii sunt încă în spital, alţii sunt acasă, fiecare e în altă etapă de vindecare.

Ce a simţit când s-a întors la Colectiv?

"Mi-a stârnit un sentiment de panică. Imaginea care mi-a rămas a fost în momentul în care am ieşit din container şi am văzut oameni negri de fum care umblau derutaţi”, a mărturisit Tedy, care a fost ajutată de familie, de prieteni să continue. "N-am de ales. E singura cale”.

La rândul lui, Alex Csiki, artistul fotograf care i-a propus lui Tedy în iulie să pozeze, spune că Tedy are o putere fantastică de a lupta: "Ea a scris invitaţiile cu mâinile ei. Are o putere fantastică”.

În spatele fiecărui cadru este o poveste. "Acele aripi în făină sunt desenate de Tedy, cu piciorul ei drept. Ea se plimba prin studio şi desena aripile. Tedy a fost extrem de naturală în timpul celor două şedinţe, nu există nicio regie, nu i-am spus ce să facă, cum să facă. 90% din fotografii au fost realizate în prima şedinţă, iar selecţia a fost dificilă. Pentru că sunt multe cadre. Totul este real, lumina reală din studio, nimic maltratat”, a explicat autorul expoziţiei.

Prezent la vernisaj, Ionuţ Liviu Popescu, victimă şi el Colectiv, basistul trupei Up To Eleven, a fost "cutremurat” de imaginile din expoziţie.

"Cutremurat, ăsta e cuvântul cel mai potrivit. Coşmarul nu-l voi putea uita niciodată. Arsurile grave de pe 35% din suprafaţa corpului, pe ambele mâini, pe spate, faptul că am stat 40 de zile în spital, atât în ţară, cât şi în străinătate... Sunt bine. Mobilitatea am recăpătat-o aproape 100%. Va trebuie să mai suport intervenţii chirurgicale în noiembrie pentru corectare, dar sunt cât se poate de bine”, au fost cuvintele lui.

Chitaristul speră ca aceste fotografii să facă oamenii să conştientizeze că se poate repeta oricând ce s-a întâmplat în Colectiv. "Mulţi ne judecă, ne arată cu degetul, cred că ei sunt feriţi de o astfel de posibilitate. Aş spera ca factorii de decizie să schimbe cu adevărat lucrurile în ţara asta, condiţii mai bune de tratament, condiţiile pentru marii arşi să se îmbunătăţească”, a completat el.

Nu crede că s-a schimbat ceva: "A fost ceva de suprafaţă. Societatea a ajutat mai mult decât statul român. Medicii s-au purtat exemplar, dar condiţiile din spitale lasă de dorit şi asta a produs victime”.

Liviu Popescu a pierdut un prieten, altul se află încă în spital: "Am fost dependent de familie. Nu mai am trupa, totul e altfel. În fiecare zi îmi aduc aminte de Colectiv. Este o piatră de temelie a vieţii mele, nu voi uita niciodată, mă va afecta pentru tot restul vieţii. Am încercat fizic. M-am reîntors la locul de muncă, am reînceput să cânt".

Alături de omul de radio Andrei Gheorghe, Tedy a dezvelit şi a doua parte din fotografiile expuse în amfiteatru. El a spus câteva cuvinte despre cei care nu mai sunt: "În numele celor care nu mai sunt. Acum ceva vreme erau tineri şi vii. Astăzi nu mai sunt nici una, nici alta. Nu mai sunt printre noi. Ce au vrut ei? Să trăiască (...) Împreună s-au dus spre moarte, pentru că un sistem cinic şi bolnav a permis ca zeci de mărunte greşeli să se acumuleze într-un dezastru exploziv, Colectiv. Al nostru. În centrul ţării. Colectiv. Am reuşit să producem un moment important în istorie, am dat jos un Guvern, am schimbat o ţară. Între timp, ei au murit cu zile, aşa cum se moare în România. Cu toţii murim cu zile, unii mai repede, alţii în chiunuri, alţii în puf şi protejaţi. Colectiv. Dacă a însemnat ceva pentru voi vreodată, Colectiv nu vă lăsaţi! Le suntem datori”.

În urma incendiului produs în clubul Colectiv în 30 octombrie 2015 şi-au pierdut viaţa 64 de persoane, între care 27 în noaptea tragediei şi 37 ulterior, în spitale din Bucureşti şi din străinătate.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?
Observator » Ştiri sociale » La aproape un an de la tragedia Colectiv, o supravieţuitoare nu se fereşte să-şi arate rănile, mâinile schilodite, capul ars şi braţele sfredelite în fotografii emoţionante (FOTO + VIDEO)