Antena Meniu Search
x

La ce vârstă merg copiii în picioare?

Primii pași ai micuțului sunt o etapă importantă pentru dezvoltarea sa. De asemenea, perioada în care bebelușii încearcă să meargă în picioare reprezintă un moment mult așteptat de către părinți. Totuși, aceste clipe unice nu apar întotdeauna așa de repede precum și-ar dori cei mari.

Redactia Observator
de Redactia Observator

la 28.02.2020, 16:54

La ce vârstă merg copiii în picioare
La ce vârstă merg copiii în picioare - Unsplash

Primii pași ai micuțului sunt o etapă importantă pentru dezvoltarea sa. De asemenea, perioada în care bebelușii încearcă să meargă în picioare reprezintă un moment mult așteptat de către părinți. Totuși, aceste clipe unice nu apar întotdeauna așa de repede precum și-ar dori cei mari. Fiecare copil are propriul ritm în care traversează diverse etape din creșterea sa, iar învățarea mersului nu face excepție. 

Te invităm să descoperi în continuare mai multe infomații despre vârsta la care copiii fac primii pași și despre factorii care influențează acest proces. 

Ridicarea în poziție verticală 

De regulă, între 9 și 12 luni copiii au primele tentative de mers în picioare. Acum, ei se prind cu mâinile de barele patuțului, de marginile canapelei sau de pantalonii mamei și încearcă să se ridice în poziție verticală. Această etapă apare pe măsură ce mușchii celor mici se maturizează. Practic, este nevoie ca ei să își controleze gâtul și capul și să își întărească coloana vertebrală pentru a putea face primii pași.  De asemenea, rostogolirea și mersul de-a bușilea îl ajută să își tonifieze torsul și brațele, acestea fiind, în fond, perioadele în care deprinde bazele posturii corporale corecte.

Așa cum spuneam, în jurul vârstei de 9 luni el va începe să se agațe de dverse obiecte în încercarea de a face primii săi pași. Drept urmare, părinții trebuie să apeleze la diverse trucuri pentru a-i stimula pe micuți să-și lase toată greutatea corpului în picioare, fără să cadă. De exemplu, agățarea jucăriilor de marginea patului sau așezarea lor pe măsuța de cafea din mijlocul livingului sunt două strategii care pot funcționa. 

Mersul sprijinit 

Următoarea etapă din învățarea mersului la bebeluși constă în mersul sprijinit de diverse obiecte din casă, cel mai adesea obiecte de mobilier sau chiar mâinile părinților. Micuții vor parcurge pași de-a lungul canapelei, iar ceva mai târziu va îndrăzni chiar să meargă pe lângă pereți. În această perioadă este momentul ca adulții să introducă pe traseul celor mici diverse obstacole în calea jucăriei preferate. Plasarea unor obiecte stabile, apropiate între ele (ex: un fotoliu mic) sunt ideale pentru a-l încuraja pe copil să își schimbe direcția și, implicit, obiectul de sprijin. 

Când ne adresăm medicului pediatru?

Dacă până la vârsta de 12 luni, copilul nu reușește să stea în poziția șezut sau nu merge sprijindu-se până la 1 an și jumătate, este cazul ca părinții să se adrese medicului pediatru. Astfel, pot fi prevenite și corectate anumite probleme cauzate de slăbiciunea musculară a copilului. 

Atunci când primii pași ai micuțului au fost făcuți, adulții trebuie să se aștepte ca acești să devină, în scurt timp, umblăreți profesioniști! În jurul vârstei de aproximativ 14-18 luni, copiii pot sta singuri în picioare, se pot așeza sau ridica fără ajutor și devin din ce în ce mai interesați să escaladeze scările și diverse alte obiecte de acest gen. Așadar, acum părinții au o nouă misiune: alegerea pantofilor pentru cei mici, care trebuie să facă neapărat parte din categoria încălțămintei de calitate

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sărbătoriţi ziua de Dragobete?

Observator » Stiri sociale » La ce vârstă merg copiii în picioare?