Antena Meniu Search
x

Observator Special: Pentru romani, prioritatea este pretul scazut, nu calitatea

Din pacate, si criza ne-a dat o lectie: ce e ieftin, e bun oricum ar fi. Cu sau fara garantie. Asta insa nu le permite vanzatorilor sa ne insele, iar cumparatorii pot sa apeleze Protectia Consumatorului pentru orice chilipir.

Vezi și

Nu prea se intampla asta. Cei mai multi romani inchid ochii si isi spun resemnati: "cat dai, atata face!".

Romanul are o vorba de la Mesterul Manole incoace: Cat dai, atata face! Am vrut sa ne convingem de intelepciunea acestei zicale si am plecat la cumparaturi. Prima oprire: la piata. Nu luam zarzavaturi, ci.pantofi. Incaltamintea luata din piata are un mare avantaj. E ieftina. Dar calitatea? Raspunsul, intr-un material filmat de reporterii Observator.

Am fost rapid expediati. Nu ne-am lamurit daca merita sa dam cei 90 de lei, pretul de taraba al pantofilor. Un lucru este clar. L-ai cumparat, s-a stricat, il arunci. Insa, norocul da peste noi la un al doilea magazin. Tot de pantofi. De data aceasta, din piele, unde se ofera garantia legala, de 30 de zile.

Garantie se ofera si la bijuterii. Daca sunt din aur sau din argint, evident! Doi ani stai fara grija. Se strica, il duci la reparat. Nu acelasi lucru putem spune si despre gablonzuri. Un lant de argint costa, in medie 45 de lei. Unul de tinichea este de 5 ori mai ieftin. Asa ca romanii au de ales: calitate sau pret redus?

 “Calitatea! De ce? Pentru ca decat sa dau de 5 ori 10 lei, mai bine dau o data 50 de lei. Decat sa ne scumpim la tarate mai bine ne ieftinim la malai”, spune, vehement, un cumparator. Si uite inca o vorba inteleapta a romanului. Dar sunt putini cei care o aplica. Si sunt si mai putini cei care cer si garantie.

Pe piata produselor contrafacute, calitatea este chiar un moft. Nu e de ajuns ca sunt proaste, mai sunt si periculoase. Dar produsele contrafacute au un avantaj care le va tine mult si bine pe piata romaneasca - pretul. E mic. La fel ca puterea de cumpararea a romanului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Observator Special: Pentru romani, prioritatea este pretul scazut, nu calitatea