Antena Meniu Search
x

Video La Ştefăneştii de Jos, oamenii n-au aflat că au intrat în scenariul roșu. Localnic: ”Nu ne-a anunţat nimeni”

Bucureştiul este din nou un punct galben într-o zonă roşie. 17 localităţi din Ilfov sunt din acest weekend în scenariul roşu, iar câteva riscă să fie închise. În timp ce multe judeţe s-au înroşit, altele rămân tot verzi. Diferenţa, se plâng oamenii, o face numărul de teste efectuate.

Alexandra Marin
de Alexandra Marin

la 28.02.2021, 20:23

Vezi și
  • În afară de Ştefăneşti, în alte 16 localităţi din Ilfov numărul cazurilor a crescut alarmant şi s-a trecut de trei cazuri la mia de locuitori.
  • Bragadiru, Clinceni şi Dobroeşti riscă să intre în carantină.

Ştefăneştii de Jos este una din localităţile roşii de lângă Bucureşti. Teoretic aici s-au închis şcolile, restuarantele, cafenele şi sălile de de jocuri. Decizia autorităţilor nu a ajuns la toţi. Unii nici măcar mască nu poartă.

Alexandra Marin, reporter Observator: ”Ştiaţi că sunteţi în scenariul roşu?” 

Localnic: ”Nu ne-a anunţat nimeni”.

Reporterii Observator au descoperit locuri unde se poate bea o bere în interior. Cum justifică patronul?

Patron de magazin: ”Trebuie să fie închis, dar nu magazinul. Magazinul, nu. Da, doamnă, ştim.” 

Alexandra Marin, reporter Observator: ”Păi şi în interior sunt nişte bărbaţi care consumă”. 

Patron de magazin: ”Înăuntru sunt unchiul meu şi cu mătuşa mea”.

Bragadiru, Clinceni şi Dobroeşti riscă să intră în carantină

În afară de Ştefăneşti, în alte 16 localităţi din Ilfov numărul cazurilor a crescut alarmant şi s-a trecut de trei cazuri la mia de locuitori. Printre ele Corbeanca, Bragadiru, Otopeni şi Voluntari.

Ce trebuie să ştim e că scenariul roşu nu înseamnă carantină! În momentul de faţă, niciuna dintre cele 17 localităţi nu a fost carantinată, dar sunt la risc 3 dintre ele: Bragadiru, Clinceni şi Dobroeşti, unde incidenţa a sărit astăzi de 4 cazuri la mia de locuitori.

În cazul carantinării, oamenii nu vor putea ieși din case fără declaraţie pe propria răspundere.

120 de teste pe zi în Vrancea vs. 2.600, la Timișoara

Sunt însă zone din ţară care rămân verzi de luni de zile. Judeţul Vrancea de exemplu are una din cele mai mici rate de infectare din ţară. 0,72 la mia de locuitori. Explicaţia oficială?

Silviu Stanciu, purtător de cuvânt DSP Vrancea: ”Într-adevăr suntem și ne menținem în zona verde şi acest lucru nu este decât consecință faptului că am devenit suficient de responsabili că trebuie să respectăm măsurile de protecție sanitară”.

Pe de alt parte însă se fac mult mai puţine teste decât în alte zone. 110-120 pe zi.

Adrian Obreja, reporter Observator: ”Aici în Vrancea, autoritățile spun că strategia de a ține pandemia sub control dă roade. Iar numărul de testări zilnice, puțin peste 100, este mai mult decât suficient, spun aceleași autoritați”.

Un alt judeţ, o altă strategie.

Iulia Pop, reporter Observator: ”La Timişoara, în schimb, se testează masiv. Media, potrivit autorităţilor, este de 2.600 de probe recoltate în fiecare zi”.

Aici, oamenii sunt revoltaţi, nu înţeleg de ce rata de infectare şi, implict, restricţiile, se stabilesc fără a se ţine cont de numărul de teste efectuate.

Alin Nica, președintele Consiliului județean Timiș: ”Este destul de frustrant pentru că se uită şi ei la restul ţării şi văd că în alte judeţe restaurantele sunt deschise, sălile de forţă, la fel”.

Judeţele Timiş şi Maramureş sunt în scenariul roşu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri sociale » La Ştefăneştii de Jos, oamenii n-au aflat că au intrat în scenariul roșu. Localnic: ”Nu ne-a anunţat nimeni”