Antena Meniu Search
x

Tulipan, arborele rar din Bistrița cu flori asemănătoare lalelelor

Laleaua creşte în copac, la Bistriţa. Spectacolul oferit de un arbore secular i-a uimit pe trecători. Se numeşte tulipan şi este rar în România. Florile, care cresc la 30 de metri înălţime, arată ca nişte lalele exotice.

Vezi și

Laleaua creşte în copac, la Bistriţa. Spectacolul oferit de un arbore secular i-a uimit pe trecători. Se numeşte tulipan şi este rar în România. Florile, care cresc la 30 de metri înălţime, arată ca nişte lalele exotice. Cei care le studiază spun că flori similare creşteau în astfel de copaci şi pe vremea dinozaurilor.

Printre frunzele în formă de liră ale tulipanului, la mare înălţime de sol au răsărit florile exotice. Este un eveniment care are loc odată la patru ani. Culoarea gălbui cărămizie, dar şi forma amintesc de familiarele lalele. De aceea pomului i se mai zice şi arborele de lalea. 

O ramură doborâtă de vânt permite însă o privire mai atentă. Neobişnuitele flori au o istorie veche.

Doru Rusti, biolog

Laleaua e din familia cepei, împreună cu crinul şi alte flori ornamentale. Toate sunt plante ierboase şi au bulbul în pământ. Arborele de lalele e din familia magnoliei. Sunt arbori foarte vechi, contemporani cu ultimii dinozauri.

Cu milioane de ani în urmă, astfel de pomi înfloriţi acopereau toată jumătatea nordică a planetei. Epoca glaciară a distrus însă majoritatea exemplarelor. Au mai rămas două specii care cresc în China şi America de Nord. De acolo a fost adus şi acest arbore.

Alexandru Toniuc, ecologist

Parcul nostru fiind constituit uneva la începutul secolului XX, după 1900, exemplarul acesta s-ar putea să aibă peste 100 de ani.

Nimeni nu mai ştie cine a plantat acest copac secular. Astfel de privelişti ar putea deveni însă familiare, în curând. 50 de puieţi de tulipi au fost plantaţi în Bistriţa în 2013. Primele flori ar trebui să apară în 10 ani, când arborii vor ajunge la maturitate. 

Un tulipan poate trăi 500 de ani. Copacul ajunge la o grosime a trunchiului de doi metri.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri sociale » Tulipan, arborele rar din Bistrița cu flori asemănătoare lalelelor