Antena Meniu Search
x

Legea izolării și carantinării ar putea intra în vigoare săptămâna viitoare

Legea izolării şi carantinării întârzie şi în Senat. Astăzi nu s-a dat votul final pe proiectul de lege, deşi iniţial aşa fusese programat. Carantina rămâne pentru cei suspecţi, iar izolarea pentru bolnavii ce pot refuza tratamentul. 

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 10.07.2020, 20:35

Vezi și
  • Legea ar urma să stabilească cine și cum intră în izolare sau în carantinare.
  • Forma finală a proiectului ar urma să fie votată sâmbătă, în plenul Senatului.

Epopeea legii carantinării şi izolării nu s-a încheiat nici astăzi. Senatorii au refuzat să dea votul final şi au dezbătut, din nou, proiectul. 

Robert Cazanciuc, preşedintele Senatului: Am avut un proiect de lege venit de la Guvern foarte târziu. Este practic a treia oară când Guvernul ne pune în această situaţie: ne trimite o lege slabă, ca să fiu indulgent. 

Proiectul de lege din Parlament dă mai multă libertate bolnavilor. 

Raed Arafat, secretar de stat Ministerul Afacerilor Interne: Asta am încercat noi, prin această lege, să clarificăm balanța până unde un individ sau o persoană purtătoare a unui virus sau al unui agent patogen, sau care e bolnavă de el și îl poate transmite, până unde poate să spună "eu nu vreau să mă supun regulilor medicale". 

Izolarea se va impune exclusiv persoanelor bolnave, atât la domiciliu cât şi la spital. Potrivit noii legi, bolnavul are dreptul să refuze tratamentul. 

Cât despre carantinare, această măsură se va aplica celor ce vin din zone cu risc epidemiologic crescut sau celor care au intrat în contact direct cu o persoană infectată. 

În schimb, internarea celor asimptomatici rămâne la mâna Guvernului. 

Pentru persoanele asimptomatice, pe baza datelor ştiinţifice oficiale, se impune izolarea acestor persoane în unităţile sanitare, prevăzute prin hotărâre a Guvernului. 

Medicii însă consideră că nu există purtători de COVID fără simptome. 

Florin Roşu, şef ATI UMF Iaşi: Din punctul meu de vedere nu există pacient asimptomatic, simptomatologia poate să fie mai zgomotoasă sau mai puțin zgomotoasă.

Legea prevede că şi bunurile pot fi carantinate, însă doar în anumite condiţii. 

De exemplu, în cazul în care ne întoarcem cu maşina dintr-o zonă cu risc epidemiologic crescut, atunci autoturismul va fi carantinat. Se va încerca decontamirea lui, însă dacă acest lucru nu este posibil, atunci va fi distrus. Nu se aplică aceleaşi reguli în cazul bunurilor personale, ce nu pot fi carantinate. 

Dacă totuşi sunt bunuri distruse, proprietarul va fi despăgubit de Ministerul Sănătăţii. 

Forma finală a proiectului de lege ar urma să primească votul final mâine, în plenul Senatului. Cel mai devreme, legea ar putea să intre în vigoare la începutul săptămânii viitoare. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » Legea izolării și carantinării ar putea intra în vigoare săptămâna viitoare