Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Legea Pensiilor, în dezbatere publică. Ministrul Muncii anunţă formula de calcul şi noutăţi

Milioane de români aşteaptă Legea Pensiilor 2018, care va fi pusă în dezbatere publică, pe site-ul ministerului Muncii.

de Redactia Observator

la 09.08.2018 , 09:26

Legea Pensiilor 2018. Cum se calculează punctul de pensie Milioane de români aşteaptă Legea Pensiilor 2018 - hepta

Milioane de români aşteaptă Legea Pensiilor 2018, care va fi pusă azi în dezbatere publică, pe site-ul ministerului Muncii.

Legea pensiilor va rămâne o lună în dezbatere publică, apoi va fi avizată de alte ministere, pentru a se transforma în proiect de lege al Guvernului şi va ajunge în Parlament, a anunţat ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu. 

Legea Pensiilor 2018. Dezbatere publică şi noutăţi

Articolul continuă după reclamă

"Va fi prezentarea legii în ansamblu. Vor fi câteva noutăţi. Va rămâne o lună în dezbaterea publică. Fiecare cetăţean al României poate trimite adresă la Ministerul Muncii în care să spună ce îl deranjează în această lege. Vom avea discuţii cu organizaţiile de pensionari din toată România, ne vom deplasa în teritoriu pentru a sta de vorbă cu organizaţiile de pensionari din diferite judeţe ale ţării. În luna septembrie, după ce se încheie dezbaterea publică de o lună, va trece prin avizarea altor ministere, ca să se transforme în proiect de lege al Guvernului, apoi va ajunge în Parlament, unde va fi dezbătută", a mai spus ministrul.

Pe acelaşi subiect

Proiectul iniţial prevede că pensionarii care nu pot aduce acte pentru sporurile primite din 1975 până în 2001 vor primi din oficiu un procent de mărire de 10%. Totodată, cei care vor să îşi cumpere vechimea vor putea plăti şi pentru o vechime mai mică de 5 ani.

Legea Pensiilor 2018. Cum se calculează punctul de pensie

Iniţial, au existat trei formule de calcul, iar în urma simulărilor a fost aleasă una, precizează ministrul.

"Pensia va fi egală cu numărul de puncte X VPR, VPR-ul este valoarea punctului de pensie, valoarea punctului de referinţă, împărţit la 25, 25 care este un parametru determinat de vechimea medie din ultimele 4 legi ale pensiilor. Ei bine, VPR-ul va fi 1.875 la nivelul anului 2021, cât va însemna punctul de pensie atunci, împărţit la 25, deci dă cifra de 75, care va fi 75 de lei. Apoi, numărul de puncte înseamnă suma punctajelor anuale. Deci se înmulţesc acestea - nr. de puncte şi cu valoarea punctului de referinţă. Şi am luat şi un exemplu, ca să fie şi mai uşor de priceput pentru toată lumea - 40 de puncte, să zicem, ori 75, care este VPR-ul, există o pensie de 3.000 de lei. Din toate calculele pe care le-am făcut până acum, pensiile se dublează în cei 4 ani", a spus ministrul Muncii.

Legea Pensiilor 2018. Punctul de pensie va creşte

Potrivit ministrului, în anul 2019, la o dată care urmează să fie comunicată de Finanţe, se va ajunge la un punct de pensie de 1.265 de lei.

În 2020, se va ajunge la 1.775 de lei, în condiţiile în care s-a pornit de la un punct de pensie de la 871 de lei, cât a fost în 2016. A ajuns la 917 în luna ianuarie, apoi din iulie, anul trecut, a ajuns la 1.000 de lei şi din iulie anul acesta la 1.100 de lei.

Legea Pensiilor 2018. Dragnea promite pensii egale

La rândul său, Liviu Dragnea promitea că noua lege a pensiilor va îndrepta "o uriaşă nedreptate care există în România de ani buni", va "reaşeaza un sistem uriaş" care a fost complicat şi va rezolva problema celor care pentru aceeaşi durată de muncă şi aceleaşi condiţii au pensii diferite.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Legea Pensiilor, în dezbatere publică. Ministrul Muncii anunţă formula de calcul şi noutăţi