Noua lege a Pensiilor prevede accesul online la informațiile despre propriile contribuții
Noua Lege a Pensiilor prevede debirocratizarea și accesul online la informațiile despre propriile contribuții, precizeaza ministerul Muncii, într-un comunicat.

Noua Lege a Pensiilor prevede debirocratizarea și accesul online la informațiile despre propriile contribuții, precizeaza ministerul Muncii, într-un comunicat.
ANAF va transmite către Casa Națională de Pensii Publice sumele datorate și plătite pentru fiecare salariat, iar cetățenii se vor putea informa de pe site-ul CNPP cu privire la stagiul de cotizare realizat, venitul obținut și sumele achitate drept contribuții.
În cazul în care aceștia vor constata ca angajatorii nu le achită contribuțiile vor putea sesiza organele abilitate.
Legea Pensiilor 2018. Contractul de asigurare facultativă
- Legea Pensiilor are o nouă formulă de calcul, bazată pe Valoarea Punctului de Referință (VPR)
- Evenimente în Bucureşti, în weekendul 5-6 aprilie. Ce nu trebuie să ratezi
- 5 aprilie, Sfinţii Mucenici Agatopod şi Teodul. Sărbătoare importantă în calendarul ortodox
- 5 aprilie, evenimente importante care au avut loc în această zi de-a lungul timpului
- Târguri de Paşte în 2025 în Bucureşti şi în ţară. Care sunt atracţiile primăverii
În proiectul noii legi se menține contractul de asigurare facultativă, care suferă, totuși, câteva modificări.
Astfel, dacă în actuala lege se poate plăti doar pentru cinci ani consecutivi retroactivi, pe viitor, persoana își va putea alege perioade diferite necontributive ca să totalizeze 5 ani.
Plata se va putea face în rate, dar nu mai târziu de 1 an de la încheierea contractului. În cazul neplății integrale, se va lua în calcul suma parțial achitată. În prezent, asigurarea facultativă se face la nivelul salariului minim, dar în practică s-a demonstrat că aceasta nu asigură nici măcar pensia minim garantată, astfel că s-a decis folosirea salariului mediu ca indicator. Acest tip de contract se încheie doar în cazul persoanelor care au realizat stagiul minim de 15 ani. Se mențin prevederile referitoare la contractul de asigurare pentru perioadele viitoare încheierii lui, cu noua bază de calcul.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰