Video Lipsa de medici de la Serviciul de Ambulanţă Gorj, o mare problemă în plină pandemie de coronavirus
Lipsa de personal adânceşte şi mai tare criza sanitară pe care o traversăm de mai bine de un an. În Târgu Jiu, pentru că medicii de pe ambulanţe pot fi număraţi pe degetele de la o mână, s-a ajuns în situaţia ca Serviciul de Ambulanţă să acopere cazurile critice cu un singur doctor pe tură. Pentru restul bolnavilor care sună la 112, salvarea devine o loterie.
- Serviciul de Ambulanţă Gorj trebuie să se descurce chiar şi cu un singur medic pe tură.
Primul venit, primul servit. E principiul după care funcţionează Serviciul de Ambulanţă din Gorj.
Claudiu Constantinescu, medic: Cam așa se procedează. Ne luăm o marjă de eroare, căutăm să vedem care sunt urgențele de grad zero. Sunt pacienți gravi, pacienți spitalizați de multe zile, ventilați mecanic, alții cu probleme respiratorii severe și care trebuie chiar și investigați în prezența unui medic.
Sunt atât de puţini medici încât unul singur trebuie acopere toate cazurile apărute peste zi în tot judeţul.
Constantin Mitroi, directorul Serviciului de Ambulanță Gorj: Avem doar nouă medici, dintre care patru au probleme de sănătate și trebuie să lucreze la Dispecerat. Unul e director medical și rămân doar patru doctori care trebuie să facă gardă pe mașină. Sunt situații, de multe ori, când pot să rămân descoperit pe tură fără medic.
Claudiu e obișnuit să fie singurul medic pe tură. Totul depinde de cum distribuie cazurile colegul său din Dispecerat către cele 14 echipaje disponibile ce sunt direcționate, în medie, la circa 150 de urgențe în fiecare zi.
Claudiu Constantinescu, medic: E un singur medic de obicei pe tură. Îl trimiți, că nu poți să nu-l trimiți la o solicitare. Poate peste o jumătate de oră apare alta chiar mai gravă. Am rămas foarte puţini, este greu să mai chemi de acasă un alt medic. Au fost situaţii dramatice, în care medici din spital au urcat pe maşină. Medicul din Camera de Gardă sau de la Terapie.
Serviciul de Ambulanţă din Gorj nu reuşeşte să angajeze alţi medici
Presiunea este mutată apoi pe umerii asistenților și ambulanțierilor.
Ionel Ianc, ambulanţier: Dacă dimineața, la ora 8, când intră în tură, avem o cursă de București, extrajudețeană, acel medic pleacă și 12 ore, până seara, la 8. Aşa rămâne Ambulanța descoperită. Restul e o loterie, totul venind în spatele asistentului medical și a ambulanțierului, al echipajelor care rămân în stație.
Din 2018, Ambulanța organizează frecvent concursuri sperând că va reuși să angajeze medici, dar nu s-a înscris nimeni până acum.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰