Antena Meniu Search
x

Lipsa zăpezii scumpește produsele românești

Schimbările climatice din ultima perioadă au lovit dur agricultorii. În lipsa zăpezii, grâul nu a mai crescut, iar producţia mai mică va aduce preţuri mai mari. Fermierii se plâng că nu mai pot cultiva nici legume, aşa că sunt aşteptate scumpiri în lanţ. 

De Greta Neagu la 16.01.2020, 22:03
Vezi și

Schimbările climatice din ultima perioadă au lovit dur agricultorii. În lipsa zăpezii, grâul nu a mai crescut, iar producţia mai mică va aduce preţuri mai mari. Fermierii se plâng că nu mai pot cultiva nici legume, aşa că sunt aşteptate scumpiri în lanţ. 

Agricultorii se plâng că nu au mai trecut niciodată printr-o situaţie atât de grea ca acum. 

Sorin Cristea, agricultor: Acum, iarna, trebuia să fie zăpada mare, de 50 de centimetri, să fie acoperită cultura din câmp de grâu, de orz, de rapiţă. Dar anul ăsta nici ploaie nu a fost multă. E umiditatea asta de la secetă, la suprafaţă. Dar jos, pământul, la 50, la 60 de centimetri, nu e pătrunsă apa 

Culturile de grâu şi porumb sunt cele mai afectate de lipsa precipitaţiilor. 

La ora asta, în ianuarie, grâul trebuia să fie undeva la 20 de centimetri înălţime şi să fie acoperit cu zăpadă. 

Climatologii avertizează că anomaliile vor continua. 

Roxana Bojariu, climatolog: Sunt aceste schimbări climatice îngrijorătoare în momentul de faţă? Da, am putea spune, din păcate, pentru că deja vedem că am depăşit praguri care altfel nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut această accelerare a încălzirii globale

Recoltele mici înseamnă, însă, preţuri mari. Anul acesta, făina şi pâinea vor fi mai scumpe. 

Sorin Cristea, agricultor: Dacă se face la jumătate, se măreşte încă o dată, bănuiesc, preţul la kilogram la grâu 

Fermierii vorbesc despre scumpiri de până la 20 de procente la unele produse, în următoarea perioadă. 

Problemele de pe câmp ale fermierilor cu seceta se reflectă şi în marfa de la tarabe. La unele culturi, de exemplu, producţia de anul acesta a fost înjumătăţită. 

Marinel Răţoi, producător: Am avut probleme la toate culturile în vară, pentru că a fost o perioadă de cinci luni în care nu a plouat. Şi acum, lipsa zăpezii din această perioadă? Şi mai grav

Mariana Cozma, producătoare: Udăm, muncă mai multă, cheltuieli. E o problemă. Dacă nu plouă...

Veştile rele vin după ce INS a confirmat alte creşteri de preţuri. Cartofii, de exemplu, s-au scumpit cu peste 23 la sută faţă de acum un an. 

Pe lângă problemele din sol, salariile angajaţilor şi costurile fermierilor tot mai mari vor contribui la creşterile de preţuri. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri sociale » Lipsa zăpezii scumpește produsele românești