Antena Meniu Search
x

Mai tare ca în Dubai! Litoralul românesc a intrat în reabilitare

De vara viitoare ne vom bucura de 33 de hectare în plus de plajă. Cel puţin aşa promit olandezii care refac plajele româneşti. Au experienţă în domeniu - doar au creat insulele artificiale în formă de palmier din Dubai

Vezi și

De vara viitoare ne vom bucura de 33 de hectare în plus de plajă. Cel puţin aşa promit olandezii care refac plajele româneşti. Au experienţă în domeniu - doar au creat insulele artificiale în formă de palmier din Dubai

De dimineaţă şi până seara, un utilaj adus special în România scoate nisipul de pe fundul mării şi îl înlocuieşte cu piatră. Asta, pentru stabilizarea viitorului dig submers. Rezultatul final al întregului proces de reabilitare va fi lărgirea plajei cu 100 de metri.

În loc de zumzetul turiştilor acum pe plaja Trei Papuci zumzăie utilajele. Furtunile din ultimii ani au lăsat în urma lor câteva palme de nisip. Aşa că acum autorităţile au decis să ia măsuri. Vor fi ridicate în zonă diguri uriaşe, menite să stopeze furia apelor.

La Constanţa, zeci de maşini aranjează piatra, excavatoarele construiesc diguri până la 450 de metri în larg iar utilajele de pe apă aduc nisipul până aproape de ţărm. Constructorii spun că până vara viitoare lucrările vor fi finalizate. Iar rezultatul va fi spectaculos.

Plaja va avea o formă rotundă, cu o zonă orizontală de aproximativ 60 de metri, iar digurile vor lua forma unei scoici. Vor fi făcute după modelul insulelor din Dubai, care au forma unui palmier.

În Mamaia, lucrurile nu stau la fel de bine. Aici, lucrările bat pasul pe loc deşi ar trebui finalizate până în mai 2015. Austriecii care au caştigat licitaţia dau vina pe birocraţie şi pe… eroziunea costieră, care ar fi mult mai mare decât s-ar fi aşteptat.

Proiectul de reabilitare a plajelor româneşti este finanţat în proporţie de 85 la sută de Uniunea Europeană. În total, se vor folosi 2,5 milioane de metri cubi de nisip.

După prima etapă, care ar trebui să se încheie la sfârşitul lui 2015, litoralul va fi mai bogat cu 33 de hectare de plajă. Cea de-a doua etapă ar trebui finalizată în 2020.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Mai tare ca în Dubai! Litoralul românesc a intrat în reabilitare