Antena Meniu Search
x

E JALE PE LITORAL! Preţuri exorbitante, ca la Paris, pentru condiţii mizere, la mare. REPORTAJ EXCLUSIV

E week-end-ul în care litoralul geme de lume, pentru prima oară în acest sezon. Hotelierii zâmbesc anunţând că nu mai au locuri, autorităţile se-ntrec în statistici: vin peste 20, peste 30, peste 40 de mii de turişti.

Vezi și

E week-end-ul în care litoralul geme de lume, pentru prima oară în acest sezon. Hotelierii zâmbesc anunţând că nu mai au locuri, autorităţile se-ntrec în statistici: vin peste 20, peste 30, peste 40 de mii de turişti.

Reporterii Observator au trecut însă repede peste şabloanele muncitoreşti şi vrut să vadă litoralul românesc şi dintr-un alt unghi. Dincolo de cluburile scumpe din Mamaia şi distracţia în gaşcă din Vama Veche, au descoperit că staţiunile noastre sunt, în mare măsură, putrede. Doar în sud, câţiva investitorii curajoşi încearcă să dărâme mituri. Renovează hoteluri şi ridică resorturi de lux, poate turiştii învaţă să recunoască adevăratele perle ale litoralului. Urmăriţi primul dintr-o serie de reportaje realizate de Alecsandra Costin şi Daniel Barciu.

Vară de vară, patronii îşi umplu buzunarele, dar câştigurile nu se regăsesc şi în investiţii. Hotelurile sunt aceleaşi din vederile dinainte de Revoluţie, doar că acum unele stau să cadă peste turişti. Altele, sunt pur şi simplu abandonate. Preţurile, însă, urcă spre ceruri an de an şi concurează cu cele din destinaţiile exotice. 

Hotelul unde o cameră dublă cu vedere spre mare costă 780 de lei pe noapte e clasificat la 4 stele. Ca să primească această clasificare, patronii au vopsit gardul... Mai exact, au dat cu un var pe exterior, au pus un covor roşu la intrare şi... cam atât. O noapte aici costă acum cât un city break în Barcelona sau Paris. De altfel, aşa arată şi staţiunea Mamaia în clipurile de promovare. Precum una Occidentală. 

Pe acelaşi subiect

Chiar dacă realitatea e alta, litoralul românesc e singura destinaţie de vară a românilor. Iar, la sfârşit de săptămână şi în zilele caniculare la vară, hotelurile sunt pline. Sau, aşa sunt promovate de hotelieri. Şi aici însă am descoperit cealaltă faţă a statisticilor cu gradul de ocupare. De 1 Mai, de exemplu, gradul de ocupare se apropie de 90%. În fapt, nu toate staţiunile s-au deschis. Iar în staţiunile deschise, fucnţionează doar câteva terase şi hoteluri. 

Patronul e supărat pentru că vedem mizeria de pe malul mării, din staţiunea Costineşti. Cu două zile înainte de 1 mai, pe uşi stau doar lacăte. Străzile sunt găurite, iar puţinii muncitori care fie dau cu var, fie asfaltează, nu prea se grăbesc. 

Oriunde ai îndrepta însă obiectivul camerei de filmat, vezi acelaşi lucru. Cine se cazează în Costineşti şi nu are norocul să prindă un apartament cu vedere spre mare, are parte de o privelişte încântătoare a câmpurilor presărate cu moloz şi pet-uri. 

În  marea de mizerie, găsim şi o oază de verdeaţă. Oază pe care au descoperit-o şi investitorii, străini şi români, în ultimii ani. E zona unde au răsărit parcă, peste noapte, resorturi de patru stele şi unde se lucrează de zor. Sudul litoralului vrea să fie noua atracţie pentru români, dar şi pentru turişti. Şapte staţiuni au fost luate în vizor de oameni de afaceri care au şi trecut la treabă.

În Cap Aurora, un om de afaceri român a preluat două hoteluri, aflate în paragină. În urmă cu doi ani a cumpărat alte două clădiri în staţiunea Venus. Într-un an a renovat mai bine de jumătate din obiective, iar anul acesta resortul e pregătit să primească peste 500 de turişti, români şi străini, de 1 mai. 

Resortul are 4 stele şi este all inclusive. O noapte de cazare costă între 120 şi 180 de euro. Şi nu e singurul investitor atras de briza sudului. Trei hoteluri din Olimp ar trebui să fie redeschise în vara anului viitor. Foştii proprietari le-au lăsat în paragină, iar când nu le-au mai putut exploata, le-au vândut. Unul dintre ele era supranumit perla litoralului. 

Primăria are în plan atragerea mai multor finanţări europene, pentru refacerea infrastructurii. E drept, moştenirea lăsată de predecesori le pune beţe în roate oficialilor. Privatizarea staţiunilor a însemnat, în unele cazuri, vânzarea căilor de acces, spre mare, privaţilor. 

Turiştii vor lăsa milioane de euro, în cluburi şi hoteluri. Dar nicio autoritate nu le garantează servicii de calitate. Cum se vede litoralul de la Ministerul Turismului, vedeţi maine, la Observator.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » E JALE PE LITORAL! Preţuri exorbitante, ca la Paris, pentru condiţii mizere, la mare. REPORTAJ EXCLUSIV