Video Locuitorii din Baia Mare rămân cu gunoiul la poartă şi se aleg cu amenzi, pentru că nu ştiu cum să colecteze selectiv
Colectarea selectivă a deşeurilor. Un subiect la care atât autoritățile din Maramureş, cât și oamenii din judeţ au rămas corigenți. În Baia Mare, locuitorii rămân cu gunoiul la poartă şi se aleg cu amenzi pentru că nu ştiu ce deşeuri să pună în pubele. Nici depozitul ecologic nu e gata, chiar dacă lucrările la acesta au început în urmă cu șapte ani.
Chiar dacă era ziua în care se colectau deşeurile menajere vegetale şi ambalajele care nu pot fi curăţate, oamenii au pus în pubele ce le-a venit la mână: sticle sparte, plastic, hârtie, mâncare stricată...
Cei care nu au selectat gunoiul, au rămas cu deşeurile la poartă. În plus, au şi primit amenzi de până la 300 de lei.
Romeo Dobocan, director ADI Deșeuri Maramureș: Există infrastructură. Fiecare are acasă pubela galbenă, pubela albastră. Există iglu de zonă. Există pubelă pentru deşeul rezidual. În principiu, doar dacă nu vrei să faci acest lucru, nu vei face.
- Munţi de gunoaie pe terenul unde Gigi Becali construieşte apartamente de lux: “Domne, nu le-am pus eu"
- Mai mulți ieșeni au rămas pe drumuri, după un incendiu devastator. Pompierii s-au chinuit mai bine de o oră să...
- Peste 36 de tone de deșeuri care urmau să intre ilegal în țară au fost oprite la granița cu Ungaria de Poliția...
Colectarea selectivă le dă bătăi de cap
Şi autorităţile au o problemă majoră: depozitarea gunoiului în rampă, un proiect început în urmă cu 7 ani, nu este nici acum finalizat.
Simona Vasiac: reporter Observator: Lucrările la depozitul ecologic au început în anul 2015, iar două luni mai târziu drumul a început să o ia la vale. Astăzi, situaţia este exact aceeaşi.
Potrivit proiectului iniţial, depozitul ecologic ar fi trebuit să coste aproximativ 64 de milioane de euro. Peste 100 de milioane de euro au fost cheltuiți până astăzi, însă pare că fără niciun scop. Nici oamenii care locuiesc în zonă nu cred că lucrările vor fi vreodată finalizate.
Localnici: Au stricat atât material şi tot degeaba.
Reporter: De mult au început acolo lucrările?
Localnici: O doamne, dar de când. Şi nu au mai lucrat demult.
La început a mers bine, dar a început să fugă pământul şi s-a oprit.
Momentan, deșeurile menajere din Baia Mare ajung la sute de kilometri distanță, în Târgu Mureș.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰