Antena Meniu Search
x

Video Locul din România unde au fost -20 de grade Celsius. Încălzirea costă: "O să plângem când vin facturile"

Este ger de crapă pietrele în multe zone din ţară. A fost cea mai friguroasă dimineaţă din acest an. Termometrele din mai multe oraşe au coborât sub - 20 de grade Celsius. 

Alex Prunean
de Alex Prunean

la 07.02.2023, 21:03

Vezi și

Un oraş îngheţat. Aşa arăta Cluj-Napoca la primele ore ale dimineţii. Poleiul a fost o provocare pentru pietoni, gheaţa de pe maşini pentru şoferi. "E ora opt dimineaţa, la Cluj Napoca sunt -11 grade Celsius, iar din cauza vântului, gerul se simte mult mai înţepător. Şi au simţit acest lucru mai bine şoferii, pentru că maşinile au îngheţat bocnă, iar unele nici măcar nu au mai pornit", arată Alex Prunean, reporter Observator.

Val de ger peste România

Înarmaţi cu cele mai groase haine din garderobă, cu mănuşi şi căciuli, oamenii s-au încumetat să iasă din case. "M-am îmbrăcat bine", spune o femeie. Se aştepta să mai vină frigul la cum era în decembrie: "Da, absolut". Cei care muncesc întreaga zi afară se refugiază din când la căldură, ca să reziste. "Avem un container care e încălzit. Şi din când în când mai stăm la o....(n.r. căldură). Iarna nu se dezminte niciodată", spune un bărbat. 

Ger care îţi taie respiraţia, la propriu, a fost şi în Petroşani. "E iarnă, e aşa cum trebuie să fie. Luna ianuarie a fost luna de vară. Era timpul să vină iarna", crede o femeie. 

Pe acelaşi subiect

Cu centrala pornită, mulţi se tem de facturi

Centralele funcţionează la foc continuu, iar gândul la facturi le dă fiori reci oamenilor. "Nu prea ne bucurăm că şi cu căldura din casă e foarte, foarte greu. Nu ne permitem să stăm la 23 de grade, 22. Stăm pe la 18, 19. Centrala merge non-stop, asta e", mărturiseşte un bărbat. "A mers toată noaptea. Pe 21, că nu ne permitem foarte mult şi oricum o să plângem când vin facturile", spune un şofer de taxi. 

La sate, gerul năprasnic le consumă localnicilor şi ultimele provizii de lemne. "Ne descurcăm bine. Avem noroc cu lemnele că altfel... E bine că găsim încă ieftin. La privat e mult mai scump. E aporape de trei ori preţul mai mare. La particular, un straif de lemne este 10 milioane, dar apăi, şi ce ţine...", povesteşte un tânăr. "(n.r. Un metru cub ajunge) jumătate de lună. Ne descurcăm cum putem".

Cea mai geroasă dimineaţă din 2023

A fost cea mai geroasă dimineaţă de la începutul anului. La primele ore, temperaturile au scăzut sub minus 20 de grade Celsius la Obârşia Lotrului şi la Miercurea Ciuc. Nopţile vor fi extrem de reci în continuare până în prag de weekend, cu temperaturi care vor scădea sub minus 20 de grade Celsius. Apoi vremea va deveni plăcuta, iar ziua termometrele vor indica 7..8 grade Celsius în sud şi în vest.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Stiri sociale » Locul din România unde au fost -20 de grade Celsius. Încălzirea costă: "O să plângem când vin facturile"