Video Cum să cazi pe gheaţă "corect", ca să eviţi răni şi durere. Sfatul medicului
Sunt aşteptate temperaturi cu minus în zilele următoare, iar asta înseamnă că trotuarele s-ar putea transforma în adevărate patinoare. Şi, chiar dacă poate părea o glumă, să ştii să cazi pe gheaţă poate fi de mare ajutor. Iată câteva tehnici care ne pot ajuta să scăpăm de luxaţii, entorse sau chiar fracturi.
Acolo unde trotuarele nu au fost bine curăţate, riscul ca zăpada bătătorită sau apa îngheţată să devină "patinoare" este foarte mare. Cele mai mari probleme le au bătrânii care abia înaintează. "S-au prezentat în urgenţă foarte mulţi pacienţi, în principal cu traumatisme ale membrelor: luxaţii, fracturi, entorse. Bineînţeles, cauza este alunecarea pe gheaţă", spune Cristina Geormoneanu, medic UPU.
Cum să cazi pe gheaţă ca să nu ajungi la urgenţe
Ca să nu ajungeţi la urgenţe, sunt câteva tehnici care vă pot ajuta să rămâneţi pe picioare: pe gheaţă se merge cu paşi mărunţi şi genunchii îndoiţi. Mâinile trebuie ţinute libere pe lăngă corp, ca să vă ajute la echilibru. Important e şi cum cădeţi, spun specialiştii. "Cea mai bună zonă pe care putem să cădem este zona fesieră, care este şi cea mai moale. Căderea, dacă este făcută pe o parte şi, bineînţeles, de mai jos, este mult mai uşoară", a precizat Alin Burileanu, fiziokinetoterapeut.
Iar dacă nu aţi reuşit să faceţi nimic pentru a vă proteja de o căzătură zdravănă, nu ezitaţi să cereţi ajutorul unui specialist. "Nu ne apucăm să facem manevre, masaje, pentru că acestea pot înrăutăţi situaţia din acel moment", spune Eleodor Cârstoiu, ortopedie pediatrică.
Cine are obligaţia să cureţe gheaţa
Potrivit legii, răspundeți de trotuarul din fața casei sau a firmei pe care o administrați. O persoană care a alunecat pe gheaţa din fața locuinței dumneavoastră şi s-a rănit grav poate să ceară, în urma unui proces, despăgubiri.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰