Video Locuri de muncă fără candidaţi în vestul ţării. Multinaţionalele încep recrutarea încă de pe băncile facultăţii: În momentul de faţă cererea este mai mare decât oferta
Post pandemie România se aştepta la o criză financiară similară cu cea din 2008, realitatea din teren arată că în ciuda greutăţilor cel puţin în vestul ţării investiţiile au împiedicat colapsul. Multinaţionalele din IT şi automobile au investit deja aproape un miliard de euro. Există totuşi o problemă: nu avem suficienţi specialişti dispuşi să muncească. Aşa se face că multinaţionalele încep recrutarea viitorilor angajaţi încă de pe băncile facultăţii.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1
Alexandru este proaspăt absolvent al Universităţii Politehnica din Timişoara. A studiat automatică şi calculatoare, iar de curând lucrează într-o firmă care se ocupă de inteligenţa artificială.
Alexandru Luca - absolvent UPT: Când am terminat liceul, am făcut o radiografie a locurilor de muncă, am luat în calcul viteza cu care te poţi angaja după terminarea studiilor, care sunt salariile, medii şi care e accesul pe piaţă în definitiv. Primul interviu pentru job l-am avut cu vreo 3 săptămâni înainte de licenţă.
Multe firme încep să facă oferte tinerilor încă din băncile facultăţii aşa că Universitatea Politehnica din Timişoara şi-a adaptat programele de studii ca să ţină pasul cu piaţa muncii. Şi tinerii profită de acest trend. Cum inginerii sunt cei mai căutaţi de companiile străine numărul celor care vor să urmeze Politehnica a screscut simţitor.
Viitor student: Am venit aici pentru că am auzit foarte multe lucruri bune, despre facultatea asta, am văzut că are multe beneficii.
- E bătaie pe locurile de la facultăţi: "Concurenţa e foarte mare, 10 pe loc". Viitorii studenţi visează deja la...
- Peste trei candidaţi pe un loc la Facultatea de Medicină. Cine nu intră la buget, va plăti aproape dublu faţă...
- La 11 ani are deja o diplomă universitară în fizică. Ce-și dorește puştiul care e mai deştept decât 99,9%...
Viitor student: Până la urmă ăsta a fost şi scopul, să-mi găsesc un loc de muncă profitabil, și care îmi place.
Chiar dacă proiecte de investiţii există, iar ofertele de muncă sunt generoase, găsirea forţei de muncă pare să ramână o provocare pentru angajatori, o spun chiar şi profesorii universităţilor.
Florin Drăgan – rector Universitatea Politehnica Timișoara: Va fi cea mai mare provocare, cu siguranţă, pentru ca să construiască o nouă fabrică sau un nou centru de cercetare, nu e complicat, dar partea de forţă de muncă trebuie şi formată. Mai ales că e nevoie de înaltă specializare, vor un specialist, cu experienţă, tehnologii de nivel înalt. Da, cererea este mai mare decât oferta şi vor fi aduse persoane şi din alte judeţe, formate şi în alte centre universitate, pentru că la nevoia la care e pe piaţă nu se poate decât aşa.
Cele mai căutate domenii activitate sunt automatică şi IT. Interes există şi pentru contrucţii sau arhitectură.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰