Video

Locuri de muncă fără candidaţi în vestul ţării. Multinaţionalele încep recrutarea încă de pe băncile facultăţii: În momentul de faţă cererea este mai mare decât oferta

De Iulia Pop.
Publicat: 20.07.2021, 18:41.
Actualizat: 20.07.2021, 18:41

Post pandemie România se aştepta la o criză financiară similară cu cea din 2008, realitatea din teren arată că în ciuda greutăţilor cel puţin în vestul ţării investiţiile au împiedicat colapsul. Multinaţionalele din IT şi automobile au investit deja aproape un miliard de euro. Există totuşi o problemă: nu avem suficienţi specialişti dispuşi să muncească. Aşa se face că multinaţionalele încep recrutarea viitorilor angajaţi încă de pe băncile facultăţii.

Alexandru este proaspăt absolvent al Universităţii Politehnica din Timişoara. A studiat automatică şi calculatoare, iar de curând lucrează într-o firmă care se ocupă de inteligenţa artificială.

Alexandru Luca - absolvent UPT: Când am terminat liceul, am făcut o radiografie a locurilor de muncă, am luat în calcul viteza cu care te poţi angaja după terminarea studiilor, care sunt salariile, medii şi care e accesul pe piaţă în definitiv. Primul interviu pentru job l-am avut cu vreo 3 săptămâni înainte de licenţă.

Citește și:

Multe firme încep să facă oferte tinerilor încă din băncile facultăţii aşa că Universitatea Politehnica din Timişoara şi-a adaptat programele de studii ca să ţină pasul cu piaţa muncii. Şi tinerii profită de acest trend. Cum inginerii sunt cei mai căutaţi de companiile străine numărul celor care vor să urmeze Politehnica a screscut simţitor.

Viitor student: Am venit aici pentru că am auzit foarte multe lucruri bune, despre facultatea asta, am văzut că are multe beneficii.

Viitor student: Până la urmă ăsta a fost şi scopul, să-mi găsesc un loc de muncă profitabil, și care îmi place.

Chiar dacă proiecte de investiţii există, iar ofertele de muncă sunt generoase, găsirea forţei de muncă pare să ramână o provocare pentru angajatori, o spun chiar şi profesorii universităţilor.

Florin Drăgan – rector Universitatea Politehnica Timișoara: Va fi cea mai mare provocare, cu siguranţă, pentru ca să construiască o nouă fabrică sau un nou centru de cercetare, nu e complicat, dar partea de forţă de muncă trebuie şi formată. Mai ales că e nevoie de înaltă specializare, vor un specialist, cu experienţă, tehnologii de nivel înalt. Da, cererea este mai mare decât oferta şi vor fi aduse persoane şi din alte judeţe, formate şi în alte centre universitate, pentru că la nevoia la care e pe piaţă nu se poate decât aşa.

Cele mai căutate domenii activitate sunt automatică şi IT. Interes există şi pentru contrucţii sau arhitectură.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.