Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Lovitură pe piaţa de medicamente homeopate. Producătorii ar urma să fie obligaţi să treacă un mesaj pe ambalaje

Patru deputaţi USR consideră că tratamentele sunt lipsite de efecte medicale şi propun ca pe ambalajele acestora să fie inscripţionat mesajul "Acest produs nu are efecte asupra sănătăţii". Iniţiativa îi scandalizează atât pe medici, cât şi pe pacienţi.

de Redactia Observator

la 14.05.2018 , 21:56

Patru deputaţi USR consideră că tratamentele sunt lipsite de efecte medicale şi propun ca pe ambalajele acestora să fie inscripţionat mesajul "Acest produs nu are efecte asupra sănătăţii". Iniţiativa îi scandalizează atât pe medici, cât şi pe pacienţi.

Luate la recomandarea medicilor sau direct din farmacii, produsele homeopate au cunoscut un avânt considerabil în ultimii ani în ţara noastră. O piaţă de opt milioane de euro, bazată însă pe... apă chioară. Cel puţin, asta susţin parlamentarii USR. 

ADRIAN WEINER, senator USR:

Vezi și

Avem dovezi covarsitoare asupra faptului ca nu au efect asupra sanatatii, sunt dilutii extreme ale unor tincturi. Practic, sunt apa. 

Prin urmare, propun ca mesajul să fie inscripţionat cu majuscule pe etichete.  Măsura a stârnit revoltă în rândul medicilor. 

ANCA MIHALCEA, medic homeopat:

Ar fi in primul rand o lovitura la nivel de populatie, cine ar lua un medicament care ar spune "acest medicament nu are efect".

Absolventă de Medicină şi cu o experienţă de 10 ani în domeniul homepatiei, Anca Mihalcea îi contrazice pe parlamentarii USR care spun că aceste tratamente au cel mult un efect placebo. 

ANCA MIHALCEA, medic homeopat:

Se pot trata copiii foarte mici, nu au notiunea de placebo, si la ei functioneaza homeopatia foarte bine si e de necontestat, o tuse, o febra sau alergie care sa mearga bine cu tratament homeopat, insa sunt si peste 80 de studii in favoarea homeopatiei.

Principiul care sta la baza homeopatie este cel al similitudinii. Adică o substanța care in doze mari provoacă o boala, in doze extrem de mici și dinamizate tratează acea boala. Substanța se prezintă de obicei sub forma de granule sau picături și se iau numai la indicația medicului. 

În România, sunt circa 4000 de medici homeopaţi, iar numărul celor care apelează la tratamente homeopate este în jur de 80.000. În scandalul etichetelor, îi susţin şi cei care practică medicina clasică. 

RUXANDRA CONSTANTINA, medic de familie:

Problema sanatatii este complexa si cred ca nu ne-am oprit in aceste produse homeopate si naturiste, trebuie altfel legiferate. 

Medicii au înaintat şi o petiţie prin care cer Salvarea Homeopatiei din România. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Credeţi că autoritățile fac suficient pentru a preveni violențele dintre clanurile interlope din Capitală?
Observator » Ştiri sociale » Lovitură pe piaţa de medicamente homeopate. Producătorii ar urma să fie obligaţi să treacă un mesaj pe ambalaje