Antena Meniu Search
x

Ludovic Orban: "Dacă se deschid școlile, copiii vor purta toți mască"

Premierul Ludovic Orban a declarat, vineri, după ce a participat la şedinţa Grupului de Suport Tehnico-Ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt-contagioase pe teritoriul României: "Dacă se deschid școlile, copiii vor purta toți mască"

Cosmin Stăniloiu
de Cosmin Stăniloiu

la 24.04.2020, 12:48

Coronavirus în România
Imagine cu caracter ilustrativ - hepta
  • Starea de urgență ca înceta pe 15 mai.
  • Școlile ar putea fi redeschise atunci.

Ludovic Orban a afirmat că au fost inventariate toate restricţiile impuse, pentru că acestea trebuie ridicate treptat şi la fiecare nouă relaxare trebuie făcută o evaluare a riscurilor şi a efectelor, după două săptămâni.

”A fost o disuţie dedicată în principal unei analize a măsurilor de relaxare viitoare pentru că este clar că trebuie să facem o inventariere a tuturor măsurilor restrictive luate odată cu debutul pandemiei şi să facem o analiză a acestor măsuri şi să stabilim criterii obiective cu privire la cadenţa măsurilor de relaxare.”, a afirmat Orban, la finalul şedinţei Grupului de Suport Tehnico-Ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt-contagioase pe teritoriul României.

Premierul a explicat că s-a discutat despre metodologia care va fi aplicată în momentul în care se vor relaxa restricţiile.

”Va cuprinde evaluarea din punct de vedere epidemiologic şi măsuri aferente măsurii de relaxare. S-au discutat multe idei – care mi se par bune – realizarea unui triaj cu termometre electronice., la companii, instituţii şi şcoli. Pentru a putea pune în aplicare o astfel de măsură este necesară dotarea companiilor şi instituţiilor. Dacă persoana are peste 37 de grade, să nu i se permită accesul la muncă şi să fie supusă unei evaluări, inclusiv testarea pentru covid”, a mai spus Orban.

Pe acelaşi subiect

Acesta a precizat că aplicarea acestei măsări presupune o pregătire.

”Trebuie să facem o evaluarea a capacităţii de producţie (...) Trebuie să fie făcută o relaxare în etape, cu relaxarea acolo unde riscul este foarte mic. Apoi, după două săptămâni, trebuie să existe o evaluare a măsurii de relaxare”, a mai spus Orban.

Premierul a precizat, răspunzând unor întrebări, că s-au discutat multe măsuri în şedinţă, dar nu au fost luate decizii.

De exemplu, Ludovic Orban a vorbit despre faptul că, dacă vor fi redeschise şcolile, acestea fiind un spaţiu închis, copiii vor trebui să poarte mască.

”Preşedintele României a anunţat că măştile vor fi purtate în spaţii închise. Şcoala e un spaţiu închis. Cu siguranţă va fi asigurată masca. (...) Dacă se vor deschide şcolile, cu siguranţă este normală obligaţia Guvernului de a asigura măştile pentru cei care nu le pot procura”, a mai spus premierul.

Ludovic Orban a afirmat că s-a discutat şi despre redeschiderea parcurilor, dar nu s-a făcut o analiză.

”Am discutat o metodologie de evaluare, parcurile fac parte din locurile publice care, dacă se respectă anumite reguli, pot fi deschise mai repede. La hoteluri trebuie stabilit un set de reguli. Să se cazeze o singură persoană, chiar şi în cameră de două paturi, luarea măsurilor de dezinfecţie şi alte măsuri. În privinţa restaurantelor, opiniile sunt rezervate. La restaurant nu poţi purta masca”, a ai explicat premierul.

”Când vom lua decizii, vom anunţa. Aţi auzit anunţul preşedintelui şi anume faptul că se va renunţa la restricţiile privind libertatea de mişcare. (...)Suntem într-un proces de evaluare a fiecărei măsuri. Nu pot anunţa acum cu precizie care va fi măsura care va fi relaxată prima”, a adăugat premierul.

Orban a explicat că s-a discutat şi despre posibilitatea modificării intervalului de ieşire pentru persoane vârstnice şi înainte de 15 mai, dar nu a fost luată decizia.

”Nu au fost decizii. Când avem garanţia că putem elimina o restricţie, o vom anunţa public pentru a fi o pregătire a cetăţenilor pentru ridicarea restricţiilor respective”, a adăugat premierul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Stiri sociale » Ludovic Orban: "Dacă se deschid școlile, copiii vor purta toți mască"