Lupta cu insectele, în Capitală, pare fără sfârşit. Țânţarii şi tigrii de platan par imposibil de stârpit
Lupta cu insectele, în Capitală, pare fără sfârşit. După nenumărate dezinsecţii şi şase milioane de euro cheltuite, ţânţarii şi tigrii de platan par imposibil de stârpit.
Lupta cu insectele, în Capitală, pare fără sfârşit. După nenumărate dezinsecţii şi şase milioane de euro cheltuite, ţânţarii şi tigrii de platan par imposibil de stârpit. Azi-noapte, zeci de utilaje au pulverizat din nou soluţii pe străzile din Bucureşti. Însă altele par a fi metodele de protecţie. Ni le-au explicat medicii.
Tigrii platanilor au invadat Capitala. Facem un experiment şi vedem cum, în două minute, o haină se umple de insecte.
Azi-noapte, zeci de angajaţi ai Primăriei Capitalei au ieşit pe teren. Este cea de-a 11-a operaţiune de dezinsecţie din cele 12 prevăzute pentru această vară.
Înţepătura nu este la fel de gravă precum cea a ţânţarilor sau a căpuşelor, pentru că tigrii platanilor nu transmit boli, spun medicii.
Apare însă o pată roşie, iar senzaţia de mâncărime poate dura şi câteva zile.
Oamenii se plâng totuşi că orice ieşire în aer liber vine la pachet cu un atac al insectelor, mai ales dacă în zonă există şi un liciu de apă. Iar spray-urile folosite de obicei nu ţin la distanţă aceste musculiţe, de aceea au căutat alternative.
Andreea Dumitru, farmacistă: "Pot lua uleiurile esenţiale pe care le pot pune în apă sau pe batistuţe. Poate nu o să dispară toţi, dar măcar ne feresc. Punem câteva picături, după care putem să le aplicăm pentru ca ele formează o bază. Sau pur şi simplu ne dăm pe încheietură, dar să nu avem răni."
Specialiştii le recomandă celor predispuşi la alergii să evite expunerea dimineaţa şi seara, atunci când insectele sunt mai active. De asemenea, să poarte haine largi.
Irina Lupu, dermatolog: "Putem să aplicăm permetrină pe îmbrăcăminte, în rest este suficient să apelăm la substanţele pe bază de DEET sau picaridină care sunt sigure, care pot fi folosite la copiii peste 2 luni şi pot fi folosite şi la gravide cu condiţia ca aceste substanţe să nu fie inhalate sau băute."
Primăria Capitalei a pus la dispoziţia cetăţenilor şi un număr de telefon, la care pot cere tatamente suplimentare împotriva insectelor.
Numărul de telefon sesizări
0800.800.868
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰