Antena Meniu Search
x

Luptator roman, ucis in Afganistan

Sunt luptatori de top, gardieni de demnitari si VIP-uri platiti scump, dar moartea nu-i ocoleste in zone de conflict. Doi romani, angajati la o companie americana de securitate, au fost tinta unui atentat sinucigas in Afganistan. Unul dintre ei a fost ucis, celalalt este ranit.

Vezi și

Erau in misiune la Kabul, cand un comando taliban i-a atacat.

Cristian Paul Boulean si Marian Grumezescu erau de mai multi ani in mijlocul celor mai sangeroase conflicte din lume. Lucrau pentru firma americana de securitate DynCorp International, care asigura misiuni de paza si protectie, dar si de instruire a armatei si politiei locale. Cristian isi riscase viata inclusiv in Irak, iar in Afganistan era din anul 2008. Constanteanul a cazut victima unui atac sinucigas organizat de talibani.

La ora patru dimineata, un camion incarcat cu explozibil a sarit in aer la intrarea in baza de langa Kabul unde se afla romanul. Explozia a distrus complet 20 de masini, cateva cladiri din baza si a produs un crater de cateva zeci de metri. Apoi, trei talibani inarmati au incercat sa forteze intrarea. 

“Trei atacatori sinucigasi au fost impuscati iar vestele lor cu explozibil au fost dezamorsate. Doi oameni au murit si doi au fost raniti”, a declarat Mohammad Youb Salangi, seful politiei din Kabul.

Cristian a fost lovit in plin de suflul exploziei. N-a mai putut fi slavat si cu greu a fost identificat. Printre raniti este si celalalt roman. Marian Grumezescu este acum in afara pericolului si primeste ingrijiri la un spital al trupelor franceze din Afganistan.

Sunt sute de romani care isi risca viata zi de zi, in tari sfasiate de conflicte, lucrand pentru firme de securitate. Veniturile sunt tentante. Pot ajunge la peste 5.000 de dolari pe luna. E pretul pentru care oamenii isi pun viata intr-un joc la fel de riscant ca o ruleta ruseasca.

In Afganistan, atacurile sinucigase ale rebelilor talibani s-au intetit. In ultimii ani, 24 de romani, majoritatea militari ai misiunii NATO, au murit in acest conflict.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Luptator roman, ucis in Afganistan